Getty Images

Er is kritiek vanuit de lhbt-gemeenschap op een speciale modus van YouTube, waarin video's die ook maar enigszins als aanstootgevend kunnen worden ervaren, niet vindbaar zijn. Deze aangepaste versie is volgens het platform onder meer bedoeld voor scholen die hun leerlingen extra willen beschermen. Maar de instelling leidt er ook toe dat lhbt-video's (lesbienne, homo, biseksueel en transgender) geweerd kunnen worden.

De instelling heeft sinds afgelopen donderdag veel aandacht gekregen. Rowan Ellis, een YouTuber met ruim 22.000 abonnees, besprak hem toen in een video. Die is inmiddels ruim 17.000 keer bekeken. 

Daarna werd het filter ook opgemerkt door andere grotere YouTubers. Zoals Tyler Oakley, die op het platform ruim acht miljoen abonnees heeft. Hij constateerde gisteravond dat een nieuwe video van hem niet te vinden was als de modus is ingeschakeld. Zangeressen Tegan en Sara kwamen tot dezelfde conclusie.

Vannacht probeerde YouTube via een verklaring op Twitter de boel te sussen. Volgens het videoplatform staat de functie maar bij een zeer klein percentage gebruikers aan. Daarnaast stelt YouTube dat lhbt-video's wel vindbaar zijn, maar dat "gevoeliger video's mogelijk niet worden getoond". Ook betreurt het platform het als er door het filter onduidelijkheid is ontstaan.

36 video’s geweerd

Ook Nederlandse YouTubers zeggen last van de instelling te hebben. Bram de Wijs, die op het platform iets meer dan 5000 abonnees heeft, zegt tegen de NOS dat hij 106 video's testte en dat 36 daarvan zijn verdwenen als de modus aanstaat. 

"Mijn homoseksualiteit komt zeker langs in mijn vlogs, maar dat is altijd braaf. Ik heb onder meer twee video's over de Gay Pride gemaakt, maar daar zit niks geks in."

Daarnaast zegt De Wijs dat hij van jonge homo's, die soms nog niet uit de kast zijn gekomen, hoort dat zijn video's hen helpen. De Wijs vreest dat de speciale modus vooral aanstaat in bijvoorbeeld scholen en bibliotheken. "Dat zou betekenen dat jonge mensen die meer informatie willen die niet meer kunnen vinden."

De Nederlandse YouTuber denkt overigens niet dat het videoplatform de lhbt-video's bewust weert. "Ik geloof niet dat ze homofoob zijn geworden, ik denk dat er gewoon een foutje is gemaakt. Daarnaast snap ik best dat ze een filter willen hebben, er staat ook een hoop rommel op YouTube. Maar dat filter zou geen brave homovideo's moeten weren."

COC Nederland noemt de constatering bijzonder kwalijk en hoopt dat het videoplatform snel met een oplossing komt. "Dit moet snel worden hersteld", zegt een woordvoerder. 

YouTube Nederland erkent dat een aantal video's verkeerd zijn gemarkeerd door een automatisch systeem. Ze beloven verbetering.

STER reclame