Voedselblogger Belle Gibson
NOS NieuwsAangepast

Tonnen boete voor Australische blogger die loog over kanker

Het liegen over het hebben van hersenkanker en de genezing daarvan door voeding en natuurlijke geneeswijzen komen een Australische blogger duur te staan. De gevallen Australische foodblogger en schrijfster van een kookboek Belle Gibson krijgt een boete van 273.000 euro voor het overtreden van de Australische consumentenwetgeving. Zij werd in maart al veroordeeld.

Op haar blog en op sociale media claimde de 25-jarige Gibson te zijn genezen van hersenkanker met behulp van een suiker- en glutenvrij dieet, beweging, alternatieve geneeswijzen zoals Ayurvedische medicijnen en zuurstoftherapie. Maar de vrouw bleek nooit hersenkanker te hebben gehad.

Met de verkoop van een app en een kookboek, beide genaamd The Whole Pantry, zou ze ongeveer net zoveel verdiend hebben als de nu opgelegde boete.

Kwetsbare groepen

Gibson die op haar hoogtepunt enkele honderdduizenden volgers op Instagram had, richtte haar boodschap op kwetsbare groepen onder wie "jonge meisjes, asielzoekers en zieke kinderen", aldus de Australische rechter in maart. Deze kwetsbare groepen zouden volgens de rechter gevoeliger zijn voor Gibsons boodschap.

Naast de gezondheidsclaims beloofde Gibson ook een deel van haar inkomsten te doneren aan goede doelen. Toen Australische media onthulden dat daar weinig van terechtkwam, brokkelde het imago van Gibson af.

Gibson was niet aanwezig bij het proces en het vonnis. Wel heeft zij tegen het Australische blad Women's Weekly toegegeven dat haar verhaal niet waar is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl