Aangepast

Liegende 'kanker-patiënt' veroordeeld

Belle zei dat ze kanker had en claimde haar ziekte vervolgens te hebben genezen met een gezond dieet. Ze schreef er zelfs een speciaal kookboek over en maakte flinke winst. Totdat bleek dat ze het allemaal bij elkaar had gelogen.

Australische beauty-blogger Belle Gibson (25) is door de rechter veroordeeld voor het liegen over een kanker-diagnose.

Tumoren

Belle was een succesvol blogger toen ze in 2013 'The Whole Pantry' dieet-app lanceerde. In haar app en het bijhorende kookboek zei ze dat ze verschillende tumoren had gehad - onder andere in haar bloed, haar hersenen en haar baarmoeder - en dat ze zichzelf had genezen met een dieet gebaseerd op groenten en fruit.

Ze kreeg veel aandacht voor haar verhaal in Australische media:

Maar in 2015 bleek dat ze geen geld aan goede doelen had gegeven zoals ze eerder had beweerd. Uiteindelijk kwamen journalisten erachter dat ze ook geen kanker had gehad en alles bij elkaar had gelogen. Uiteindelijk ging ze door de knieën:

Heel Australië viel over haar heen, vertelt correspondent Robert Portier. "Heel veel mensen waren verontwaardigd. Ze waren boos, omdat ze deed alsof ze kanker had en haar dieet aansloeg. Veel zieke mensen geloofden haar en hebben inspiratie uit haar verhaal geput."

"De boosheid was helemaal groot toen bleek dat ze geld had verdiend over de rug van weerloze mensen. Dat je daar zo gewetenloos misbruik van maakt, dat ging er bij veel mensen niet in."

Uit de winkel

Haar app en kookboek werden uit de handel gehaald en de uitgever kreeg een boete. Vandaag besloot de rechter ook nog eens om Belle te veroordelen. Hoewel de rechter het voor mogelijk houdt dat de blogger in haar eigen leugens gelooft, heeft ze consumenten misleid. Wat precies haar straf is, is nog niet bekend gemaakt.

De zaak is vandaag weer groot in het nieuws vertelt Portier. "Alle nieuwssites besteden er aandacht aan."

Opvallend detail: er worden ook verhalen geschreven dat Belle onder een pseudoniem nog eens in de fout gaat. "Ze schrijft dat ze door een dieet haar tanden heeft versterkt. Ook al is ze een pathologische leugenaar, mensen hebben hier geen begrip meer voor. Vooral omdat het er op lijkt dat ze maar door gaat met uitbuiten."

Deel artikel: