Wesley Sneijder
NOS VoetbalAangepast

'Nice is teleurgesteld in Wesley Sneijder'

Donderdagavond treedt Vitesse in de Europa League aan tegen OGC Nice. De club die vorig seizoen lang meestreed om de Franse titel, die Ajax de pas naar de Champions League afsneed, die twee weken geleden Zulte Waregem oprolde. En de club waar Wesley Sneijder onder contract staat. Maar de middenvelder speelt ook vanavond niet.

Het huwelijk tussen de Nederlandse recordinternational en de Zuid-Franse club verloopt nog wat stroef . Dat vindt ook Jurriaan van Wessem, sportjournalist, resident van Monaco en connaisseur van het Franse voetbal.

"Ze zijn bij de club ernstig teleurgesteld in Sneijder. Er leek voor hem een belangrijke rol weggelegd. Maar de keren dat hij meespeelde, leek de ploeg wel verlamd."

Of fit, of niet

De 33-jarige middenvelder werd in augustus gepresenteerd als een grote aankoop. Hij moest de ploeg, die enkele belangrijke spelers had zien vertrekken, op sleeptouw nemen.

"Sneijder vertelde de club dat hij de hele zomer had doorgetraind, maar hij oogde niet fit. Zijn meespelen had iets geforceerds", zegt Van Wessem. En dat noopte volgens hem trainer Lucien Favre tot een andere strategie. "Zijn adagium is nu: of je bent fit, of niet."

En dat betekent dus dat Sneijder er vanavond niet bij is. "Wesley is in Nice gearriveerd met een trainingsachterstand", lichtte Favre zijn keuze toe. "Hij komt beetje bij beetje terug."

Mario Balotelli

Maar ook zonder Sneijder is een goed resultaat voor Vitesse tegen OGC Nice geen sinecure, volgens Van Wessem. In de eerste groepswedstrijd van de Europa League werd Zulte Waregem door de Fransen op een 5-1 nederlaag getrakteerd.

"Met de controleurs Vincent Koziello en Nampalys Mandy hebben ze een sterk blok. Ze zijn razendsnel in de omschakeling. Elke counter is gevaarlijk. Voorin speelt Alassane Pléa erg goed. En Mario Balotelli moet zijn dag hebben."

En Nice zal met zijn sterkste elftal spelen, meent Van Wessem. "Vorig seizoen lag de focus voornamelijk op de goede prestaties in de competitie. Maar de club heeft geen pretenties. Als ze de topzes halen, is iedereen tevreden. De Europa League nemen ze heel serieus."

Niet vol

Toch is het komende duel met Vitesse zeker niet gespreksonderwerp nummer één op het Place Massena in Nice. "De wedstrijd staat in de schaduw van het duel met Olympique Marseille dit weekend. Dat leeft hier enorm."

Van Wessem verwacht ook niet dat de Allianz Riviera (capaciteit: 35.624 toeschouwers) volstroomt. "De aanvangstijd van 19.00 uur valt in Zuid-Frankrijk ook niet goed. De fans moeten dan een halve werkdag inleveren."

Arjan Vermeulen

Zegt Vitesse de mensen in de mondaine badplaats dan helemaal niets? "Nou, ze zijn ervan onder de indruk dat Vitesse Ajax heeft verslagen. En het is natuurlijk de club van Arjan Vermeulen."

Dat verdient enige uitleg. De Nederlandse verdediger verruilde in 1996 Vitesse, na acht jaar in Arnhem, voor OGC Nice. Vermeulen was geen basisspeler en de club degradeerde.

"Maar Nice won de beker en Vermeulen benutte in de finale de beslissende strafschop. Dat is inmiddels een bekende triviantvraag!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl