NOS NieuwsAangepast

Video: de strijd om de 'helse cirkel' in Raqqa

"Raqqa is zowel het strijdtoneel als het slachtoffer", zegt BBC-journalist Quentin Sommerville. Hij en zijn camerateam kregen toegang tot de stad in Syrië die jaren terug door IS werd uitgeroepen tot hoofdstad van het kalifaat. Intussen is zo'n 80 procent van de stad op IS heroverd.

Let op: de BBC-reportage bevat heftige beelden.

Op de videobeelden van de BBC zijn geraamtes van flatgebouwen, beschietingen en luchtaanvallen te zien. Raqqa ligt in puin. Inwoners van de stad laten zich niet zien, het is een niemandsland. "Honderden inwoners zijn al gedood door de bommen van de internationale coalitie. Bommen die bedoeld zijn om de stad te bevrijden", zegt Sommerville.

Jonge Koerdische strijders vechten in de nauwe straten tegen de laatste overgebleven IS'ers. Die hebben zich verschanst in het centrum, onder meer bij een strategisch gelegen rotonde. Het wordt de 'helse cirkel' genoemd, zegt Sommerville in de video. "Op die plek werden de vrienden van de strijders onthoofd en gekruisigd. Als de plek wordt veroverd, zeggen de strijders, wordt Raqqa gezuiverd van IS."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl