Reuters
NOS NieuwsAangepast

Kindertrauma's in Raqqa: Ik kon niet slapen door de onthoofdingen

Kinderen in de Syrische stad Raqqa hebben jarenlang blootgestaan aan de wreedheden van terreurorganisatie IS. Het kan jaren of zelfs tientallen jaren duren voordat de mentale littekens zijn geheeld, zegt hulporganisatie Save the Children.

Hulpverleners spraken met kinderen en hun ouders die de Syrische stad Raqqa zijn ontvlucht. Ze vertellen gruwelijke verhalen over executies, bommen, onthoofdingen en ontploffingen.

"Als iemand rookt, worden zijn vingers afgesneden", zegt de 13-jarige Faridah. "Bij een man, ik weet niet wat hij had gezegd, werd zijn mond dichtgenaaid. Terwijl ze hem zweepslagen gaven, kwam er bloed uit zijn mond."

Kijk hieronder het interview met Faridah:

Farida (13) leefde in Raqqa: het was verschrikkelijk

De strijd om Raqqa, een van de bolwerken van Islamitische Staat in Syrië, is in de laatste fase beland. Koerdische strijders bevinden zich in de stad en veroveren straat voor straat op IS.

De coalitie voert intussen bombardementen uit op de stad. Bij de gevechten worden ook burgers gedood die de stad niet hebben verlaten.

Save the Children
Raashida

Volgens Save the Children is het grootste deel van de burgers de stad ontvlucht, maar duizenden bleven achter. De schattingen lopen uiteen van 18.000 tot 50.000. De helft daarvan is kind. Door de strijd is moeilijk om te beoordelen hoe kinderen eraan toe zijn, maar degenen die konden ontsnappen schetsen een gruwelijk beeld, zegt Save the Children.

De meeste kinderen voelden zich thuis opgesloten. Ze konden niet buitenspelen of naar school gaan. Parken en andere openbare ruimten liggen vol afgehakte hoofden en lichamen.

Save the Children
Aoun

Volgens Pim Kraan, de directeur van Save the Children Nederland, is het van groot belang dat de kinderen psychologische hulp krijgen bij het verwerken van trauma's. "Ze kunnen normaal lijken, maar van binnen worden velen gepijnigd door wat ze hebben gezien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl