NOS NieuwsAangepast

Commotie in Frankrijk: daar is seks met een kind geen verkrachting

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

In april van dit jaar had een 28-jarige man in Frankrijk seks met een meisje van 11. Hij werd aangeklaagd voor verkrachting, maar daar wordt hij niet voor vervolgd. Volgens de Franse justitie heeft het meisje niet geprotesteerd tegen de seks. Het feit dat ze minderjarig is, maakt niet uit.

De Franse wet zegt namelijk dat seksueel contact alleen strafbaar is als een van beiden zich verzet of als er geweld wordt gebruikt. Ook al is het kind 6 jaar oud. Het is een omstreden wet, zegt correspondent Frank Renout. Veel belangenorganisaties grijpen dit moment aan om de discussie over deze wetgeving weer aan te zwengelen.

De Hoge Raad voor Gelijkheid heeft de uitspraak van de rechtszaak veroordeeld. "Dit is verkrachting en moet ook zo behandeld worden", zegt de Raad in een verklaring. Daar is het Feministische Collectief tegen Verkrachting het mee eens. "Geslachtsgemeenschap tussen een volwassene met een kind van 15 jaar of jonger moet beschouwd worden als een verkrachting. Zonder enige beperking", zegt Emmanuelle Piet, de directeur van het collectief.

"De discussie is weer losgebarsten, maar het is niet onwaarschijnlijk dat de wet deze keer wél wordt aangepast", zegt Renout. Het is namelijk niet de eerste keer dat er kritiek wordt gegeven op de verouderde wetgeving. In 2016 heeft een adviesorgaan van de regering al geadviseerd om in de Franse wet een leeftijdsgrens te stellen van 13 jaar. "Nu pleiten andere organisaties dus al voor 15 jaar."

Het is de vraag of het veranderen van deze wet een prioriteit is voor de Franse regering.

Frank Renout

In andere Europese landen worden kinderen beter beschermd tegen seksueel geweld. In bijvoorbeeld Engeland is seks met een minderjarige per definitie nooit toegestaan en strafbaar. In Frankrijk is dat dus niet zo.

De afkeuring in de samenleving over deze wet is heel breed, zegt Renout. "Maar het is de vraag of het veranderen van de wet een prioriteit is voor de Franse regering. Het probleem kan te kleinschalig zijn."

Bizar geval

Toch komen vergelijkbare zaken zeker wel voor. Een bizar geval vond een tijd geleden plaats. Een meisje van 6 werd door haar vader verkracht. Die kreeg uiteindelijk een voorwaardelijke celstraf van één jaar, omdat zijn dochter niet tegengestribbeld zou hebben. Twee jaar later vermoordde de man zijn dochter.

In de wet wordt ondertussen nog steeds geen enkele leeftijdsgrens genoemd, legt Renout uit. "Het Hof van Cassatie heeft in een zaak in 2005 gezegd dat sprake is van verkrachting bij 'een hele jonge leeftijd'. Maar dat was vaag: er is nooit gezegd om welke leeftijd dat dan gaat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl