De Stadhouderskamer waar de onderhandelaars van VVD, CDA, D66, en ChristenUnie onderhandelen over een nieuw kabinet
NOS NieuwsAangepast

Formatiedag 195: CPB stuurt formatieplannen terug

Het Centraal Planbureau (CPB) heeft de plannen van de vier formerende partijen teruggestuurd. Ze blijken niet het door VVD, CDA, D66 en ChristenUnie gewenste resultaat te hebben. Daarom moeten ze er nog eens naar kijken.

De partijen die over een nieuw kabinet praten, hadden hun plannen naar het CPB gestuurd om te laten doorrekenen. De rekenmeesters hebben de financiële gevolgen in kaart gebracht.

Volgens NOS-verslaggever Ron Fresen stonden de onderhandelaars van de vier politieke partijen niet op de banken, nu de cijfers zijn teruggekomen en nog eens bekeken moeten worden. Het is mede daardoor onwaarschijnlijk dat er volgende week al een akkoord ligt.

Informateur Zalm blijft optimistisch. Volgens hem gaat het al een hele tijd de goede kant op. "Het is bijna altijd zo dat dingen opnieuw naar het Centraal Planbureau moeten worden gestuurd. Deze keer zullen ze het sneller doorrekenen", zei hij. Er worden ook cijfers naar het Planbureau voor de Leefomgeving gestuurd.

Op de vlakte

"Het lijkt er steeds meer op dat over elke letter in dat akkoord keihard onderhandeld moet worden", zegt Fresen. Hij denkt dat het precies om dit soort redenen is dat de partijen zich op de vlakte houden wanneer ze gevraagd wordt wanneer de formatie klaar is.

"Ik kan nog geen datum noemen", zei Zalm vanavond. Iets voor 21.30 uur kwamen de onderhandelaars naar buiten op het Binnenhof. D66-leider Pechtold zei dat er weer een hoofdstuk is afgerond. "Welke? Nou, een van de vele."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl