NOS Nieuws

Guggenheim-museum schrapt tentoonstelling met dieren na dreigementen

Het Guggenheim-museum in New York schrapt delen van een tentoonstelling, nadat het dreigementen had ontvangen. Het gaat om werken waarin volgens tegenstanders "geplande, berekende wreedheden tegen dieren" te zien zijn.

"Voor de veiligheid van de medewerkers, bezoekers en deelnemende kunstenaars, heeft het museum besloten de werken niet tentoon te stellen", is in een verklaring op de site van het museum te lezen. "Noodzakelijk", staat er. Er zou meerdere malen met geweld gedreigd zijn.

De tentoonstelling waar de geschrapte werken gepland stonden heet Art and China after 1989. Het gaat om de werken Dogs That Cannot Touch Each Other, Theater of the World en A Case Study of Transference.

De eerste is een zeven minuten durende video met vastgemaakte pitbull-achtige honden. De beesten mogen elkaar niet aanraken. "Een stressvolle en frustrerende ervaring voor dieren die zijn getraind om te vechten", schrijft de initiatiefnemer van een petitie tegen de tentoonstelling. Die petitie is door ruim 638.000 mensen ondertekend.

"Als een kunstinstelling die zich sterk maakt voor een veelvoud aan stemmen, zijn we ontzet dat we nu kunstwerken moeten achterhouden", staat in de verklaring. "Vrijheid van meningsuiting is, en zal altijd een voornaamste waarde van het Guggenheim blijven."

Waar de dreigementen richting het museum vandaan komen is niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl