Amerikaanse pitbull
NOS Nieuws

Wreed of uitdagend? Protest tegen vastgeketende honden in tentoonstelling

Een protest tegen het wereldberoemde Guggenheim-museum in New York: meer dan 390.000 mensen hebben een petitie ondertekend tegen werken in een tentoonstelling van Chinese kunst die binnenkort te zien is. In de stukken zou "geplande, berekende wreedheid tegen dieren" te zien zijn.

In de tentoonstelling Art and China after 1989 zit een zeven minuten durende video met vastgemaakte pitbull-achtige honden. De beesten mogen elkaar niet aanraken. De beelden zijn gemaakt tijdens de performance Dogs That Cannot Touch Each Other in een museum in Peking in 2003. "Een stressvolle en frustrerende ervaring voor dieren die zijn getraind om te vechten", schrijft de initiatiefnemer van de petitie.

Er is ook kritiek op een video waarop twee varkens paren en op een installatie met honderden levende reptielen en insecten. De reptielen en insecten zullen elkaar tijdens de tentoonstelling verslinden, heeft het museum aangekondigd. De beelden van de varkens zijn ook opgenomen tijdens een performance in een Pekings museum, in 1994.

"Dit soort methoden in de naam van de kunst moeten niet worden getolereerd", zeggen de ondertekenaars. Ze willen dat de drie werken uit de tentoonstelling worden gehaald.

Naar aanleiding van de ophef schrijft het Guggenheim over de hondenvideo dat het een "opzettelijk uitdagend en provocerend kunstwerk" is dat probeert om "systemen van macht en controle te onderzoeken en bekritiseren".

De tentoonstelling over Chinese kunst bestaat uit zo'n 150 werken van verschillende kunstenaars. De geplande opening is begin volgende maand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl