Waarom de zorgkosten stijgen, maar de premie kan dalen
Geen stijging van de zorgpremie volgend jaar, maar juist een daling, heeft zorgverzekeraar DSW besloten. Geen 80 euro méér, maar 6 euro per jaar minder. Hoe kan het dat deze daling zo tegen de verwachting in plaatsvindt?
"Het is inderdaad verrassend", vertelt directeur van DSW Chris Oomen in het NOS Radio 1 Journaal. Maar volgens hem is er een simpele reden voor de daling. "De zorgkosten in de Miljoenennota voor 2017 zijn te hoog geschat. De kosten vallen mee, doordat de lonen in de zorg minder hard zijn gestegen en de prijsontwikkeling van de medicijnen is meegevallen."
Oomen trekt die conclusie uit recente berekeningen, die DSW zelf heeft laten uitvoeren. "Die vallen mee, en daarnaast geven wij ook iets terug uit onze reserves."
Grote maatschappelijke druk
Dat is niet het allerbeste idee, vindt gezondheidseconoom Wim Groot. "Er is momenteel een grote maatschappelijke druk op zorgverzekeraars om hun reserves terug te geven aan verzekerden, ook vanuit de Kamer. Het is dus nú een verstandige keuze van DSW, maar op de lange termijn kan dit niet zo blijven."
Als er geen tegenvaller van 400 miljoen euro was geweest, was de premie met 36 euro per jaar verlaagd.
DSW heeft vorige jaren vaak de trend gezet voor andere zorgverzekeraars. Dat zal ook dit jaar weer gebeuren, zegt Groot. "De andere zorgverzekeraars zullen de richting van DSW volgen. Maar die verzekeringen gaan waarschijnlijk geen daling van de zorgpremie invoeren."
Groot verwacht dat zij de premie gelijk laten of licht verhogen. "DSW heeft vorig jaar de premie meer verhoogd dan de anderen, daarom hebben zij nu ook een gunstiger resultaat."
Een verlaging van 36 euro had ook gekund
Volgens Oomen had de premiedaling nog groter kunnen zijn, als er geen tegenvaller was geweest. Vorige maand maakte de zorgverzekeraar bekend dat de verzekeraars te maken hadden met een onverwachte tegenvaller van 400 miljoen euro. "Als die er niet was geweest, was de premie zelfs met 36 euro per jaar verlaagd.
DSW verlaagt volgend jaar ook het eigen risico, van 385 euro naar 375 euro. Dat is een symbolische verlaging en een signaal naar de politiek, zegt Oomen. "Dit kan ik alleen doen als ik weet dat het ook kan." Volgens Oomen is het alsmaar stijgende eigen risico "onacceptabel en onfatsoenlijk".
'Geen optie'
In Den Haag wordt vanmiddag gedebatteerd over het plan om het verplichte eigen risico in de zorg komend jaar op 385 euro te houden. Gisteren stelde de oppositie voor om de zorgpremie niet te laten stijgen, maar om de bijdrage van het Rijk aan de zorgverzekeraars eenmalig te verhogen.
Dat is geen optie, zegt Groot. "Ik denk dat de Kamerleden zich ietsje meer moeten verdiepen in de zorgverzekeringswet. Het eigen risico op 385 euro houden, dat kan, maar dit alternatieve plan niet."