AFP
NOS NieuwsAangepast

Transportbedrijf staakt ritten Engeland om verstekelingen

Een groot Nederlands transportbedrijf stopt met ritten naar Engeland vanwege migranten die als verstekeling meereizen. Het gaat om Reining Transport uit Kolham in Groningen. Volgens het bedrijf worden de migranten bij Calais steeds agressiever en zijn de chauffeurs niet meer veilig.

Brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) heeft geen meldingen gekregen van andere bedrijven die de oversteek willen staken. Volgens de brancheorganisatie zijn de 'inklimmers' agressief, maar niet agressiever dan de voorgaande jaren. "Zij deinzen er niet voor terug een chauffeur fysiek aan te pakken, als zij daarmee hun doel kunnen bereiken", zegt een woordvoerder van TLN.

Dodelijk ongeluk

Reining Transport heeft ruim vijfhonderd medewerkers en een jaaromzet van 55 miljoen euro. Directeur Gerrit Hes spreekt in De Telegraaf van bedreigingen met stokken en aanvallen met stenen. "Ik wacht niet tot de eerste doden of ernstig gewonden vallen."

Deze zomer stierf een Poolse chauffeur na een ongeluk veroorzaakt door vluchtelingen uit Ethiopië. Zij hadden de weg geblokkeerd met boomstammen. Voor zover bekend is dit het enige dodelijke ongeluk dat door vluchtelingen is veroorzaakt.

Financiële malheur

De migranten bij Calais zijn niet alleen een probleem voor de veiligheid. Verstekelingen die aan boord wisten te komen, vormen ook een financiële schadepost voor Reining. Een 'inklimmer' kost het bedrijf 900 euro boete. Als het gaat om een transport met voedingsmiddelen wordt de lading vaak ook afgekeurd, omdat "migranten hun behoeften doen tussen de spullen".

Omdat hij schadeclaims indient bij zijn verzekeraar, stijgen de verzekeringspremies. Reining zegt dat verstekelingen hem al meer dan drie ton schade hebben opgeleverd.

Uitwijken naar andere havens dan Calais is te duur, zegt Reining. "Andere havens hebben geen tunnel, maar een ferry. Dat kost te veel tijd."

Verzekeraar TVM zegt al miljoenen te hebben uitgekeerd aan verschillende transportbedrijven. Volgens TVM overwegen meer transporteurs te stoppen met ritten naar Engeland.

Uit een belronde van de NOS langs meerdere transportbedrijven blijkt dat er bij andere vervoerders een handvol chauffeurs is dat niet meer naar Groot-Brittannië wil reizen. Toch zeggen veel transporteurs niet meer problemen te ervaren dan de voorgaande jaren. De benaderde bedrijven geven dan ook aan niet van plan te zijn om te stoppen met het vrachtwagenvervoer naar het Verenigd Koninkrijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl