NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 25/9: Koerden houden referendum en demonstraties tegen AfD

Goedemorgen, na de verkiezingen in Duitsland wordt vandaag waarschijnlijk meer duidelijk over de nieuwe coalitie. En president Trump heeft opnieuw inreisbeperkingen uitgevaardigd voor mensen uit acht landen.

De ochtend begint op veel plekken met mist. Er is meer bewolking dan gisteren en in het oosten van het land vallen enkele buiten. Het wordt 17 tot 20 graden. Moet je de deur uit? Dit is het overzicht van eventuele files en de situatie op het spoor.

Wat brengt vandaag?

- In de rechtbank Den Haag worden de eerste mariniers als getuige gehoord die betrokken waren bij de beëindiging van de treinkaping bij De Punt. Nabestaanden van twee Molukse treinkapers klagen de Nederlandse staat aan voor 'executie' van de actievoerders. Tot en met 4 oktober worden in totaal 11 mariniers gehoord. Ze zitten achter een scherm om te voorkomen dat hun identiteit bekend wordt.

- De Koerden in Iraaks Koerdistan houden een referendum over onafhankelijkheid. Vanuit de rest van de wereld is veel druk om het referendum af te blazen, maar het lijkt toch door te gaan.

- Het onderzoek dat BAM, TNO en ingenieursbureau Hageman deden naar de instorting van een deel van een parkeergarage op Eindhoven Aiport in mei, wordt vanochtend gepresenteerd. Aannemer BAM was nog bezig de garage te bouwen, niemand raakte gewond.

Nieuwe parkeergarage Eindhoven Airport deels ingestort

Dit heb je vannacht gemist

President Trump heeft zijn handtekening gezet onder een nieuwe regeling waarin inreisbeperkingen worden afgekondigd voor acht landen. Inwoners uit Noord-Korea krijgen een totaal inreisverbod voor de VS. Voor reizigers uit Venezuela gelden in het nieuwe document beperkende maatregelen.

Ander nieuws uit de nacht:

- Een recordopbrengst bij een jaarlijkse internationale actie tegen de handel in illegale medicijnen: ruim 25 miljoen medicijnen. In Nederland onderschepte de douane 315 pakketjes, 61 meer dan het jaar ervoor.

- In een aantal Duitse steden is gedemonstreerd tegen de rechts-populistische partij Alternative für Deutschland (AfD), die naar verwachting ruim 13 procent van de stemmen krijgt bij de verkiezingen van zondag en daarmee de derde partij van het land wordt.

- Pensioenfondsen hebben honderden miljoenen euro's aan nooit opgevraagde pensioenen op de plank liggen.

En dan nog dit:

Protest tegen 'wreedheid' in het wereldberoemde Guggenheim-museum in New York. Een petitie over een tentoonstelling van Chinese kunst die binnenkort te zien is, is sinds vrijdag door honderdduizenden mensen ondertekend. De teller stond maandagochtend op ruim 390.000.

In de tentoonstelling zit een video met pitbull-achtige honden die aan loopbanden zijn vastgemaakt en elkaar niet aan kunnen raken. "Een stressvolle en frustrerende ervaring voor dieren die zijn getraind om te vechten", schrijft de petitie-initiatiefnemer. Kritiek is er ook op reptielen en insecten die deel uitmaken van de tentoonstelling en op een video waarop twee getatoeëerde varkens paren.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl