Schoonzoon Trump gebruikte ook privé-mail voor Witte Huis-zaken
Jared Kushner, de schoonzoon en een van de topadviseurs van president Trump, heeft gedaan waarvan Trump in zijn campagne schande sprak: het gebruiken van een privé-e-mailadres voor politieke zaken. Alleen richtte Trumps woede zich destijds op zijn tegenstrever Hillary Clinton, die in haar tijd als minister van Buitenlandse Zaken een privé-mailserver gebruikte.
Trump wist de e-mailkwestie tot een vast thema in de campagne te maken en verbond er zelfs de uitroep "Lock her up!" (Sluit haar op) aan, die met groot enthousiasme door zijn aanhang werd gescandeerd tijdens manifestaties.
Clinton zelf zegt dat de aandacht voor de zaak, vooral van toenmalig FBI-directeur James Comey, een belangrijke factor was bij haar verkiezingsnederlaag.
Gezien en gecheckt
De Amerikaanse nieuwssite Politico heeft nu aan het licht gebracht dat Jared Kushner eind vorig jaar ook politieke kwesties in privé-mail heeft besproken of doorgestuurd naar hoge Witte Huis-medewerkers of adviseurs van buiten. Dat gebeurde vooral in de tijd van de transitie, waarin de regering-Obama de macht en allerlei beleidskwesties overdroeg aan Trump en zijn staf.
Zeker vier mensen die op de hoogte zijn van Kushners e-mailverkeer hebben de correspondentie tegenover Politico bevestigd en de nieuwssite zegt tientallen e-mails te hebben gezien en gecheckt.
Gevoelige informatie of geheimen kwamen er overigens niet in aan de orde, en bovendien belt en sms't Kushner liever dan dat hij e-mailt, schrijft Politico.
Archieven
De nieuwssite noemt het wel pikant dat ook in Trumps kamp dus politiek en privé door elkaar heen liepen, maar wijst ook op wettelijke regels. Zo is in de Presidential Records Act vastgelegd dat alle documenten die te maken hebben met de persoonlijke en politieke activiteiten van een president moeten worden gearchiveerd. Gebeurt dat niet, dan kunnen bijvoorbeeld historici later hun werk niet goed doen.
Een groot e-mail-archief van de president zelf is volgens ingewijden overigens niet te verwachten: Trump twittert liever dan dat hij e-mailt. Soms leest hij wel een printje van een e-mail die aan een van zijn persoonlijke assistenten is gestuurd.