NOS Nieuws

Clinton: privé-e-mailadres was voor het gemak

Clinton dacht dat het handiger was om maar één adres te gebruiken

Hillary Clinton zegt dat ze het handig vond om haar eigen e-mailadres te gebruiken voor zowel haar werk als minister van Buitenlandse Zaken als voor haar privécorrespondentie. Achteraf heeft ze er spijt van dat ze niet de overheidsmail heeft gebruikt, zei ze op een persconferentie in New York.

Het leek destijds geen probleem, zei Clinton tijdens haar eerste publieke optreden nadat vorige week ophef was ontstaan over het gebruik van een privéserver voor haar werk als minister. Clinton benadrukte daarbij dat de meeste van haar werkmails nog via een server van het State Department gingen.

Weggegooid

Volgens Clinton heeft ze zo'n 60.000 e-mails verstuurd tijdens haar ministerschap. Ze was van 2009 tot en met 2013 minister van Buitenlandse Zaken. De helft van die mails zou persoonlijke correspondentie zijn geweest. Die heeft ze niet bewaard.

De ophef ontstond toen een Congrescommissie inzage eiste in de mails van Clinton om de aanslag op het consulaat in Benghazi in 2012 te kunnen onderzoeken. Toen bleek dat Clinton alles op een privéserver had staan. Ze laadde daarmee de verdenking op zich dat ze onwelgevallige correspondentie had verwijderd.

Website

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken liet vanavond weten dat het de e-mails van Hillary Clinton gaat vrijgeven die ze als minister verstuurde. Het mailverkeer wordt toegankelijk via een website, maakte een woordvoerder van het State Department bekend. De komende maanden wordt nagegaan of de mails gecensureerd moeten worden vanwege vertrouwelijke informatie.

Clinton zegt dat ze er trots op is dat haar werkgerelateerde mailverkeer voor iedereen toegankelijk wordt. Volgens haar krijgt het publiek daarmee een ongekende inkijk in de dagelijkse mails van een minister.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl