NOS NieuwsAangepast

Trump: Kim Jong-un en zijn minister 'maken het niet lang meer'

President Trump heeft gereageerd op de geharnaste uitspraken van de Noord-Koreaanse minister voor de VN. Zoals hij dat vaker doet, via Twitter. Opnieuw gebruikt hij dreigende taal tegenover de leiders in Pyongyang. "Ik hoorde net de minister van Buitenlandse Zaken van Noord-Korea spreken bij de VN. Als dit de opvattingen van de kleine raketman zijn, dan maken ze het niet lang meer!"

De Noord-Koreaanse minister Ri van Buitenlandse Zaken noemde Trump gisteren in de Algemene Vergadering van de VN een geestelijk gestoorde man vol grootheidswaan, die met zijn handen "aan de nucleaire knop zit".

Ri dreigde dat Noord-Korea een "meedogenloze preventieve actie" zal uitvoeren als er enig teken is dat de VS "en zijn vazallen" overgaan tot een militaire aanval of een operatie om de leiding van Noord-Korea te vervangen.

'Trump is bezig met een zelfmoordmissie'

Kort voor de onverzoenlijke toespraak van Ri liet de Amerikaanse luchtmacht een staaltje machtsvertoon zien. B-1B Lance-bommenwerpers en jachtvliegtuigen vlogen vlak langs de Noord-Koreaanse kust. Volgens het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, laat de operatie zien dat Trump een scala aan militaire opties heeft om elke dreiging de kop in te drukken.

De B-1B is een enorme bommenwerper met een spanwijdte van bijna 42 meter, die ook kernbommen kan vervoeren. Volgens het Pentagon zijn Amerikaanse militaire toestellen deze eeuw nog niet zo dicht bij Noord-Korea geweest.

Een B-1B bommenwerper op de Amerikaanse basis in Guam

Dinsdag dreigde Trump in de Algemene Vergadering Noord-Korea met totale vernietiging als de VS zich zou moeten verdedigen. Ook noemde hij de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un "een rocket man op een zelfmoordmissie".

Ri zei gisteravond dat niemand anders dan Trump zelf op zelfmoordmissie is. Door de Noord-Koreaanse leider een rakettenman te noemen, "heeft Trump een bezoek van onze raketten aan het hele Amerikaanse vasteland onvermijdelijk gemaakt". Als daarbij onschuldige Amerikanen om het leven komen, is dat volledig de verantwoordelijkheid van Trump, zei Ri.

Ri zei verder dat Noord-Korea dicht bij de voltooiing van zijn nucleaire ontwikkeling is. Het uiteindelijke doel is machtsevenwicht met de VS, aldus Ri, die ook nog zei dat elke hoop op verandering van het Noord-Koreaanse standpunt door de nieuwe sancties de kop is ingedrukt.

Gisteren leek het er even op dat Noord-Korea een nieuwe kernproef had gehouden. Er was een aardbeving met een kracht van 3,4 in het nucleaire testgebied. Na enkele uren werd echter vastgesteld dat er geen nieuwe kernproef is gehouden. Mogelijk is de beving het gevolg van verschuivingen diep in de aarde als gevolg van de kernproef van 3 september.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl