NOS NieuwsAangepast

Jongeren en vluchtelingen 'één grote familie' in azc Overvecht

Studenten en vluchtelingen in één gebouw

Er komen steeds minder asielzoekers naar ons land. En daardoor zijn asielzoekerscentra steeds minder bezig met directe opvang - en juist meer met integratie in de buurt. Vandaag was er in veel centra een open dag. 27.000 mensen trokken naar de verschillende centra om eens te bekijken hoe het er aan toegaat. Ook in Utrecht, in het azc in Overvecht. Het centrum daar is niet alleen een azc, want daar wonen 300 asielzoekers samen met 38 jongeren uit de wijk.

De Nederlandse jongeren wonen samen in een vleugel. Ieder heeft er zijn eigen kamer. Lot is één van die jongeren die woont in 'plan Einstein' zoals het centrum heet. "Ik vind het leuk dat hier verschillende groepen uit de samenleving samenwonen. We delen een plein en een ontmoetingsruimte waar je elkaar tegenkomt. Het is natuurlijk een beetje idealistisch, maar tegelijkertijd is het ook hoe ik wil samenleven."

Ik had van tevoren niet kunnen bedenken dat ik het zo leuk zou vinden.

Beaudine

Beaudine is een bewoonster van het eerste uur. "Ik hou van mensen helpen en ik kom uit een best wel rechts gezin. Ik wilde bewijzen dat vluchtelingen ook leuke mensen zijn en dat dit een hele leuke wijk is om te wonen. Ik woon hier nu bijna een jaar. Het is me enorm meegevallen. Ik had van tevoren niet kunnen bedenken dat ik het zo leuk zou vinden. Zeker met de eerste dertig asielzoekers die hier kwamen zijn we een soort familie geworden."

Alaa Abour Fakher was een van die eerste vluchtelingen die samen met de jongeren in het centrum woonde. Hij is een gevluchte dierenarts uit Syrië. "Ik ben hier vijf maanden geleden gekomen. We koken en eten samen. Het is voor ons een grote kans om de taal en de cultuur te leren kennen. We leven hier hopelijk al in de toekomst, als we echt in Nederland mogen wonen, tussen andere Nederlanders."

Landelijk kwamen zo'n 27.000 mensen af op de open dag in ruim zestig azc's. Bezoekers konden er in gesprek met bewoners en er waren rondleidingen, workshops en activiteiten voor kinderen georganiseerd.

Volgens directeur Dorine Manson van Vluchtelingenwerk Nederland was het een geslaagde dag. "Deze ontmoetingen zijn waardevol voor vluchtelingen en dragen eraan bij dat zij zich straks sneller thuis voelen in Nederland."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl