Gezellige drukte bij het azc in Zeewolde
NOS NieuwsAangepast

Na de weerstand bij azc Zeewolde volgt vandaag de gastvrijheid

Het is een gezellige drukte op de open dag van het asielzoekerscentrum in Zeewolde. Er is muziek, er worden lekkere hapjes geserveerd en een aantal kinderen doen een dansje. Enkele honderden Zeewoldenaren hebben de kans gegrepen om een kijkje te nemen in het asielzoekerscentrum dat afgelopen maart werd geopend.

"Even ervaren hoe de mensen hier leven", zegt een inwoonster uit het dorp. "Ik denk dat het goed is om een keertje van dichtbij te kijken wie hier wonen."

Ze was nog niet eerder in het azc geweest. "Ik vind het heel mooi. De mensen zijn ontzettend gastvrij, ze hebben hele leuke dingen gekookt en iedereen wil je dingen laten proeven en met handen en voeten kun je elkaar een heleboel duidelijk maken", vertelt ze.

"Ik denk dat het heel goed gaat hier in Zeewolde. Er is weinig gedoe, de mensen zijn heel vriendelijk en er is veel interactie tussen de bewoners en de Zeewoldenaren. Zoals samen voetballen met de kinderen. Kinderen slaan vaak een brug en dat vind ik mooi."

open dag bij AZC's

Ze staan in de rij om hapjes te maken en activiteiten te organiseren.

Janet Helder van het COA

Niet alleen in Zeewolde kunnen inwoners een kijkje komen nemen in het azc. Vandaag hielden zo'n 70 asielzoekerscentra een open dag. De dag is door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers georganiseerd om omwonenden van opvanglocaties te laten zien hoe het er in een asielzoekerscentrum aan toegaat.

"Inwoners en bewoners van de locatie kunnen zo op een natuurlijke manier kennis met elkaar maken", zegt Janet Helder van het COA. De open dag is volgens haar populair onder de bewoners. "Ze stonden in de rij om hapjes te maken en activiteiten te organiseren."

Trots

Er was vorig jaar veel weerstand tegen de opening van het asielzoekerscentrum in Zeewolde. Veel bewoners zagen de komst van de circa 600 asielzoekers niet zitten. Geert Wilders kwam zelfs naar Zeewolde om de bewoners op te roepen tot verzet tegen de komst van het asielzoekerscentrum.

Het azc kwam er toch en volgens burgemeester Gerrit Jan Gorter is er van dat aanvankelijke verzet nu niets meer te merken.

"Meer dan 400 vrijwilligers uit ons eigen dorp zijn hier actief op het azc. De integratie met de mensen lukt ook heel erg goed. Ik ben er echt trots op hoe we dat met elkaar, de inwoners van Zeewolde en de bewoners van het azc, voor elkaar gekregen hebben."

Ook de bewoners lijken blij met hun plek in het centrum. De Syrische schilder Talal Chkeifah is hier nu precies vier maanden en 20 dagen. Hij laat vol trots de door hem gemaakte schilderijen zien die in het azc zijn opgehangen. "In Syrië was ik geen schilder, maar hier heb ik meer tijd en dan schilder ik graag", vertelt hij. Hij gebruikt het schilderen ook om de ervaringen van zijn vlucht naar Nederland te verwerken.

Een aantal van zijn schilderijen is uitgekozen voor een expositie in museum Nienoord in Leek, waar in de tentoonstelling 'Kunst op het kruispunt' werk van vluchtelingen wordt tentoongesteld. Het museum schrijft over zijn werk: in de rauwheid zit de puurheid. De waan van vandaag schreeuwt hierin nog door. De verf is even nat als het bloed.

'Leuk en veilig'

De 19-jarige Diyar Wakkas uit Aleppo woont nu een jaar in Zeewolde. "Ik vind het leuk en veilig en het is goed voor ons nu. Ik was eerst alleen met mijn broertje van 14 maar nu zijn ook mijn ouders hierheen gekomen vanuit Turkije."

Hoewel hij het erg naar zin heeft in het asielzoekerscentrum verlangt hij ook naar een eigen huis. "Ik wacht nu op mijn echte huis in Almere. Dan kan ik beginnen met de inburgeringscursus en dan kan ik weer naar school", zegt hij. Daarna wil hij aardrijkskunde gaan studeren en leraar worden.

De open dag trok in heel Nederland zo'n 40.000 bezoekers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl