De PVV-leider is naar het gemeentehuis van Zeewolde gekomen om zijn mening te geven over de komst van opvanglocatie van asielzoekers. ANP

PVV-leider Wilders heeft de gemeenteraadsleden van Zeewolde opgeroepen zich te verzetten tegen de komst van een opvanglocatie voor 900 asielzoekers. Wilders deed zijn oproep tijdens zijn spreektijd op een speciale raadsvergadering over het nieuwe asielzoekerscentrum. 

"Politici moeten de moed hebben om te luisteren naar hun bevolking en nee te zeggen", aldus Wilders. Hij was de tweede spreker op de avond. Volgens de PVV-leider verzet zestig procent van de gemeente zich tegen de komst van het centrum. 

Hart onder de riem

Wilders vroeg begin deze week spreektijd aan, omdat hij de "bezorgde bewoners een hart onder de riem wil steken". Wilders was overigens niet de enige landelijke politicus die naar Zeewolde afreisde voor enkele minuten spreektijd. 

Ook het Kamerlid Kuzu ( voormalig PvdA-Kamerlid, nu DENK) kwam naar Zeewolde om tegengas te geven. "De komst van Wilders is met heel veel tamtam aangekondigd en ik wil het tegengeluid laten horen", zei Kuzu bij aankomst. "Als we naar de wereld kijken, de plaatjes die binnenkomen, kan dan niemand onberoerd laten."

Niet stemmen

In principe neemt het college van burgemeester en wethouders (B&W) het besluit of er een asielzoekerscentrum moet komen. Maar B& W wil vanavond horen hoe de gemeenteraad er tegen aankijkt. Er wordt niet over gestemd. 

Behalve Wilders en Kuzu zijn er nog een tiental andere sprekers. Iedereen heeft vijf minuten spreektijd.

Het is ongebruikelijk dat een landelijke politicus tijdens een gemeenteraadsvergadering gebruikmaakt van het spreekrecht. In het reglement van orde van Zeewolde staat het woord "burgers" in plaats van "bewoners" en dat maakte de komst van de Haagse politici mogelijk. 

Voor de komst van de PVV-leider waren extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Vanwege het groot aantal belangstellenden voor de gemeenteraadsvergadering was ook een extra zaal ingericht. Na zijn spreektijd vertrok Wilders meteen. 

STER reclame