Medewerkers van Milieudefensie doen een meting in Den Haag
NOS NieuwsAangepast

Staat gaat in hoger beroep tegen uitspraak luchtkwaliteit

De Staat gaat in hoger beroep tegen de rechterlijke uitspraak over maatregelen voor een betere luchtkwaliteit. Dat heeft staatssecretaris Dijksma bekendgemaakt.

Na de uitspraak op 7 september liet Dijksma weten dat de overheid meteen ging beginnen met de uitvoering van het vonnis. Maar er is toch één onderdeel van het vonnis waar de Staat het niet mee eens is.

Verbod op toekomstig beleid

Dat gaat om het onderdeel dat de Staat geen maatregelen mag treffen die mogelijk tot normoverschrijding van luchtkwaliteit leiden. De overheid vindt een verbod op toekomstig beleid te ver gaan en wil in hoger beroep weten of dit wel kan.

De rest van het vonnis wordt uitgevoerd, zegt Dijksma. Zo is het ministerie van Infrastructuur en Milieu samen met provincies, gemeenten en het RIVM begonnen met een luchtkwaliteitsplan.

Het luchtkwaliteitsplan moet zo snel mogelijk een eind maken aan het teveel aan fijnstof en stikstofdioxide in de lucht. De lijst met alle locaties waar de normen worden overschreden, bijvoorbeeld bij bepaalde snelwegen en veehouderijen, is klaar.

Milieudefensie, die de rechtszaak had aangespannen, reageert teleurgesteld. De organisatie had eerder uit de media begrepen dat de Staat niet in beroep zou gaan. "Het is jammer dat de staat bijna standaard in hoger beroep gaat tegen dit soort vonnissen", zegt woordvoerder Anne Knol.

De organisatie is wel blij dat de overheid bezig is met maatregelen die de luchtkwaliteit gaan verbeteren. "We zijn niet alleen maar kritisch."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl