Vliegbasis Volkel
NOS NieuwsAangepast

Altijd verklaring gedrag nodig bij werken op defensielocatie

Iedereen die aan het werk is op een militaire basis of kazerne moet voortaan een verklaring omtrent het gedrag (vog) hebben. Ook extern personeel en uitzendkrachten moeten zo'n verklaring kunnen overleggen.

Dat heeft minister Hennis besloten naar aanleiding van een incident dat zich in mei voordeed op luchtmachtbasis Volkel. Daar bleek een man aan het werk te zijn die was veroordeeld omdat hij gepoogd had uit te reizen naar Syrië.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Hennis dat een plaatselijke aannemer die dag graafwerkzaamheden uitvoerde op de basis. Omdat dat gebeurde op een deel van het terrein waar de laagste beveiligingscategorie van kracht is, hoefden de werklieden niet vooraf te worden gescreend.

Uitzendkracht

Wel waren ze allemaal van tevoren aangemeld, behalve een uitzendkracht die op het laatste moment een zieke werknemer verving. Omdat hij een geldig legitimatiebewijs had, mocht hij wel de basis op.

Volgens Hennis is er later die dag een routinecontrole gehouden, waarbij de veroordeling van de man aan het licht kwam. Hij is daarna meteen aangehouden door de marechaussee.

Om zo'n situatie in de toekomst te voorkomen, wordt de vog per direct voor iedereen verplicht gesteld op defensieterreinen, voor alle werkzaamheden en ook op plekken met een laag risico. Bij personeel van buiten is het ingehuurde bedrijf verantwoordelijk voor de controle op de verklaringen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl