Een F-16 vertrekt van luchtmachtbasis Volkel ANP

Bij het toelaten van een veroordeelde Syriëganger tot de vliegbasis Volkel zijn de regels niet goed nageleefd. Minister Hennis schrijft aan de Tweede Kamer dat het incident aanleiding is de procedures nog eens goed tegen het licht te houden.

De 19-jarige man deed vorige maand graafwerkzaamheden op Volkel. Hij viel via een uitzendbureau één dag in voor een zieke werknemer. Toen bleek dat hij was veroordeeld voor een poging om naar Syrië uit te reizen, werd hij door de marechaussee gearresteerd.

Niet gescreend

Hennis meldt dat de man niet vooraf hoefde te worden gescreend, omdat het "ongerubriceerd" werk was, dat werd gedaan op een deel van de basis waar de laagste beveiligingscategorie gold. Hij moest wel vooraf worden aangemeld door het bedrijf waar hij voor werkte.

Bij de controle aan de poort bleek dat in zijn geval niet te zijn gebeurd. Nadat hij een geldig identiteitsbewijs had overhandigd en na overleg met de voorman, heeft de bewaking hem alsnog toegelaten tot het werkterrein op de basis. Volgens Hennis schrijven de regels voor dat er in zo'n geval ook overleg had moeten zijn tussen de bewaking en een functionaris van de luchtmacht, maar is dat er niet geweest.

Identiteitsbewijs

Toen later die dag de man bij een routinecontrole zijn toegangspas niet zichtbaar droeg, moest hij zijn identiteitsbewijs nog eens laten zien. Toen is wel nader onderzoek gedaan en daarbij kwam zijn veroordeling aan het licht. Hij is veroordeeld voor "het medeplegen van een poging tot deelneming aan een organisatie die tot oogmerk heeft het plegen van terroristische misdrijven".

Het Openbaar Ministerie is nog bezig met een onderzoek. Volgens Hennis zijn er tot nu toe geen aanwijzingen dat de man op de basis een strafbaar feit heeft gepleegd of heeft willen plegen.

Nog onder de rechter

Vanwege de eerdere veroordeling heeft hij in voorlopige hechtenis gezeten. Die zaak moet nog voorkomen in hoger beroep.

Omdat de kwestie nog onder de rechter is, wil de minister er verder niets over kwijt.

STER reclame