EPA
NOS NieuwsAangepast

WhatsApp weigert inhoud van berichten te geven aan inlichtingendiensten

WhatsApp weigert in Europa berichten vrij te geven die gebruikers naar elkaar sturen. De Britse zender SkyNews meldt dat het verzoek van de Britse premier Theresa May om de inhoud van berichten te laten zien, is geweigerd.

Terroristen maken vaak gebruik van versleutelde apps zoals Telegram en WhatsApp. De inhoud van de gesprekken en boodschappen blijft bij die berichtendiensten geheim.

May wil dat internetbedrijven meer vaart maken met het bestrijden van online terrorisme. De regeringsleidsleiders van Groot-Brittannië, Frankrijk en Italië stellen dat vandaag voor tijdens een overleg bij de Algemene Vergadering van de VN. Zowel de overheid als grote bedrijven zijn volgens May verantwoordelijk voor het aanpakken van terrorisme.

Veilig chatten

Maar WhatsApp geeft al aan niets te zien in het idee om de versleutelde boodschappen vrij te geven en door te sturen aan inlichtingendiensten. De berichtendienst kwam vorig jaar met de volledige versleuteling van de berichten. De zogenoemde end-to-end encryptie voorkomt dat WhatsApp en derde partijen mee kunnen kijken of lezen.

WhatsApp wil dat de gebruikers van de dienst veilig kunnen blijven chatten, waarbij niemand meekijkt.

Chatten met jihadisten

In augustus bleek dat 'terroristenjager' Jimmy F. communiceerde met jihadisten via Telegram en WhatsApp. Hij werd door een antiterreureenheid van de politie opgepakt nadat in Rotterdam een optreden in de Maassilo van de band Allah-Las was afgelast wegens een terreurdreiging.

Volgens een transcriptie van een chatgesprek dat hij voerde, bleek dat Jimmy informatie verzamelde van mogelijke terreurplekken en terreurverdachten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl