NOS NieuwsAangepast

Chatvrienden: Maassilo-verdachte is overijverige detective, geen terrorist

  • Remco Andringa

    redacteur Politie en Justitie

  • Remco Andringa

    redacteur Politie en Justitie

Jimmy F., de 22-jarige student uit Zevenbergen die vorige week is opgepakt in verband met de terroristische dreiging in Rotterdam, was actief in extremistische Telegram-groepen. Hij was daar op zoek naar aanwijzingen voor aanslagen en informatie over jihadisten, stellen online-vrienden van hem met wie de NOS heeft gesproken. Dat blijkt ook uit screenshots van chatgesprekken op Telegram. De vrienden spraken alleen op voorwaarde van anonimiteit.

F. had onder meer contact met ene Aghmed in Spanje, met wie hij chatte over het plegen van aanslagen. Volgens zijn online-vrienden wilde hij zo gegevens verzamelen en doorspelen aan de autoriteiten, maar is hij te ver gegaan door te doen alsof hij zelf ook een aanslag wilde plegen.

Een van hen zegt F. te hebben gewaarschuwd voor de mogelijke gevolgen en dat hij zichzelf ook verdacht maakte en dat dit gevolgen kon hebben.

'Betrokkenheid bij terrorisme'

Vandaag werd bekend dat F. wordt verdacht van betrokkenheid bij terrorisme. Wat de exacte aanleiding is voor zijn arrestatie, is onduidelijk. Politie en Openbaar Ministerie willen daar niets over zeggen zolang het onderzoek loopt. De chatcontacten van F. vermoeden dat de verdenking tegen F. alles te maken heeft met zijn chat met Aghmed.

In een gesprek met een van zijn vertrouwelingen, enkele uren voor zijn arrestatie, vertelt F. wat er is gebeurd. De NOS beschikt over screenshots van dit chatgesprek. Jimmy vertelt rond 20.30 uur dat hij is gebeld door de 'feds', al is niet duidelijk wie hij daarmee precies bedoelt.

Jimmy heeft wel een idee hoe ze hem op het spoor zijn gekomen.

Later zegt F. nog: "I bluffed to Aghmed".

Tevergeefs belde hij met de politie, zo vertelt F. in de chat. Maar het lukt niet om echt contact te krijgen. Hij wordt drie keer doorverbonden en de politie weet niet wat ze met hem aan moeten.

Een paar uur later, rond 02.00 uur, valt de Dienst Speciale Interventies van de politie de woning van F. binnen en wordt hij gearresteerd.

"AIVD of politie"

Opvallend is dat Jimmy volgens zijn online-contacten al meerdere keren informatie heeft doorgespeeld aan de autoriteiten. Het zou gaan om locaties van extremisten en hun contactgegevens. Naar wie precies is onduidelijk. Zijn vrienden zeggen: "De AIVD of lokale politie".

Volgens zijn chatcontacten werkte F. alleen tijdens zijn undercover-escapades op internet, maar hield hij wel een paar mensen op de hoogte van wat hij deed. Zij omschrijven F. als "rechts-georiënteerd" en als "nationalist", maar zeggen hem absoluut niet te zien als een terrorist.

Ze hopen dat er snel duidelijkheid komt over de achtergrond van zijn arrestatie. Tot die tijd houden ze het erop dat F. niets kwaads in de zin had, maar te ver is doorgeschoten in zijn detectivewerk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl