President Trump spreekt de Algemene Vergadering van de VN toe.
NOS Nieuws

'Trump wil geen oorlog met Noord-Korea'

President Trump wil geen oorlog met Noord-Korea en geeft de pogingen om tot een diplomatieke oplossing te komen niet op. Ook staat nog helemaal niet vast dat de VS uit de nucleaire deal met Iran stapt, heeft de Amerikaanse VN-ambassadeur Haley gezegd tegen CBS News.

Gisteren hield Trump in de Algemene Vergadering van de VN een speech die in de internationale media tot verbijstering leidde en in de zaal met ijzige stilte werd ontvangen. Hij dreigde Noord-Korea met totale vernietiging als de VS gedwongen zou worden zichzelf of zijn bondgenoten te verdedigen. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un noemde hij een "rocket man" op zelfmoordmissie.

Trump verwierp in zijn speech ook het akkoord dat zijn voorganger Obama in 2015 sloot met Iran. Hij noemde het "een van de slechtste en eenzijdigste transacties die de VS ooit is aangegaan".

Volgens Haley betekent dit niet dat de VS zich uit het akkoord terugtrekt, maar is het alleen een signaal dat Trump er niet gelukkig mee is. Volgens de nucleaire deal beperkt Iran zijn nucleaire programma in ruil voor opheffing van economische sancties.

Aandacht

Over Noord-Korea zei Haley dat niemand oorlog wil, ook de president niet. "We probeerden dit op te lossen door dialoog, we hebben het geprobeerd met sancties, we hebben ieder mogelijk diplomatiek middel beproefd, en we geven dat ook niet op."

Volgens Haley waren Trumps woorden alleen bedoeld om de aandacht van Kim Jong-un te krijgen. Ze gaf toe dat de Amerikaanse regering niet weet hoe ze tot hem moet doordringen.

Militaire opties

Haley zegt dat de VS nog steeds een diplomatieke oplossing zoekt, maar zondag zei ze in de VN-Veiligheidsraad zelf nog dat de mogelijkheden op raken en dat de Amerikaanse regering de zaak misschien maar moet overdragen aan het ministerie van Defensie. Minister Mattis van Defensie zei maandag dat de VS genoeg militaire opties heeft om Noord-Korea aan te pakken.

Trump zelf gaf gisteren in zijn speech bovendien geen enkele indicatie dat hij denkt aan een diplomatieke oplossing of dat hij die als een mogelijkheid ziet. Hij zei dat Noord-Korea zich moet realiseren dat nucleaire ontwapening de enige acceptabele toekomst is, maar gaf niet aan hoe hij het land zo ver wil brengen.

Zijn harde woorden over de nucleaire deal met Iran wekken bovendien niet de indruk dat Trump bereid is in ruil voor nucleaire ontwapening ook wat te bieden. Ook heeft hij al meermalen benadrukt dat praten met Noord-Korea nooit iets heeft opgeleverd.

Chroesjtjov

De recente nieuwe VN-sancties en de eerdere dreigende taal van Trump hebben het regime van Kim Jong-un niet voorzichtiger gemaakt. Integendeel. het aantal provocaties is de laatste maanden juist toegenomen.

De wederzijdse oorlogsretoriek lijkt niet zonder gevaar, maar het kan ook bij woorden blijven. Trump werd gisteren na zijn speech vergeleken met Sovjet-leider Chroesjtjov, die ook berucht was om zijn emotionele dreigende taal, zijn vulgaire uitbarstingen en zijn impulsieve acties, zonder dat hij doorzette als het erop aankwam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl