AFP
NOS NieuwsAangepast

Defensieminister VS dreigt Noord-Korea met 'grote militaire reactie'

De Amerikaanse minister Mattis van Defensie heeft gedreigd met een militaire reactie op elke aanval door Noord-Korea op de VS of zijn bondgenoten. "Elke bedreiging van de VS of zijn grondgebied, inclusief Guam, of onze bondgenoten zal een omvangrijk militair antwoord krijgen, een antwoord dat zowel effectief als overweldigend is."

Mattis, die terzijde werd gestaan door de hoogste Amerikaanse militair, generaal Dunford, voegde eraan toe dat de VS niet uit is op de totale vernietiging van Noord-Korea, maar dat het land wel veel mogelijkheden heeft om dat te doen.

De minister sprak de pers toe voor het Witte Huis, waar hij net overleg had gehad met president Trump en de legerleiding over de jongste kernproef van Noord-Korea. Voor die bijeenkomst twitterde Trump dat de VS, naast andere opties, overweegt de handel te stoppen met elk land dat nog zaken doet met Pyongyang.

Scherpere sancties

Enkele uren eerder liet Trump zich op Twitter dreigender uit. Hij schreef dat Zuid-Korea er nu ook achter komt dat praten met Noord-Korea geen zin heeft en dat de Noord-Koreanen "maar één ding begrijpen".

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt morgen bijeen om een reactie te formuleren over de kernproef van Noord-Korea. De raad vergadert op verzoek van de Verenigde Staten, Japan, Groot-Brittannië, Frankrijk en Zuid-Korea.

EU-president Tusk kwam meteen met een verzoek aan de Veiligheidsraad. Hij deed een oproep nieuwe sancties tegen Noord-Korea in te stellen. De Europese Unie staat klaar om de sancties te verscherpen, zei Tusk in Brussel. "De risico's worden te groot. Noord-Korea moet zijn atoomprogramma aanpassen."

De Zuid-Koreaanse president Moon vroeg de internationale gemeenschap ook al om krachtigere sancties tegen het buurland. Ook Japan wil dat er nieuwe sancties komen, bijvoorbeeld tegen de olie-export uit Noord-Korea.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl