Een jongen van 15 jaar werkt op een scheepswerf in Dhaka, Bangladesh
NOS NieuwsAangepast

Moderne slavernij raakt wereldwijd meer dan 40 miljoen mensen

Moderne slavernij treft volgens de Verenigde Naties wereldwijd meer dan 40 miljoen mensen, vooral vrouwen. Ze worden gedwongen tot arbeid, seks of zijn tegen hun zin uitgehuwelijkt en kunnen nauwelijks vluchten.

"Slavernij is niet alleen een relikwie uit het verleden", schrijven arbeidsorganisatie ILO van de Verenigde Naties en de Walk Free Foundation in een vandaag verschenen rapport. Onder moderne slavernij scharen zij elke vorm van uitbuiting onder druk van bedreiging, geweld, afpersing, misleiding of machtsmisbruik. Gedwongen arbeid en prostitutie vallen daaronder, maar sinds dit jaar telt ILO ook afgedwongen huwelijken mee.

Vrouwen en meisjes kwetsbaar

Vrouwen en meisjes gaan het vaakst gebukt onder diverse vormen van uitbuiting. Van de 40,3 miljoen moderne slaven in 2016 was 71 procent vrouw.

Zo'n 16 miljoen mensen, van wie 84 procent vrouw, moesten tegen hun wil trouwen. Het huwelijk is volgens onderzoeker Fiona David van de Walk Free Foundation niet meer dan een dekmantel om slavernij te verhullen. "Iemand die gedwongen is te trouwen, gratis huishoudelijk werk doet en geen enkele seksuele zeggenschap heeft, is slachtoffer van slavernij", zei David tegen The Guardian. De gedwongen huwelijken worden volgens haar nu meegeteld om mensen er bewust van te maken wat die huwelijken in werkelijkheid zijn.

Van de grofweg 5 miljoen mensen die worden uitgebuit in de seksindustrie is 99 procent vrouw, een vijfde is kind.

Gedwongen arbeid

Dik de helft van de moderne slaven wordt gedwongen tot arbeid, in zo'n twintig procent van de gevallen worden de dwangarbeiders onderdrukt door overheden. Recente, bekende voorbeelden hiervan zijn Qatar en Rusland. De landen zouden migranten uit respectievelijk Zuid-Azië en Noord-Korea uitbuiten voor de bouw van voetbalstadions van het WK.

Hoewel een groot deel van de dwangarbeiders naar eigen zeggen te maken krijgt met geweld of bedreiging, zit het merendeel financieel klem. De helft van de bijna 25 miljoen dwangarbeiders begint aan een baan met schulden, die door de werkgever of arbeidsbemiddelaar zijn opgelegd. Anderen worden tewerkgesteld door personen bij wie ze schulden hebben. Het komt ook voor dat dwangarbeiders een deel van hun loon kwijt is aan boetes of irreële, gedwongen bijdragen voor kost en inwoning.

Het onderzoek baseert zich op vragenlijsten en persoonlijke interviews met meer dan 71.000 mensen in 48 landen. Tegenover de 24,9 miljoen dwangarbeiders uit het onderzoek zijn bij de Verenigde Naties slechts 63.000 aangiften bekend van slachtoffers, aldus onderzoeker David.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl