NOS

Voor de tweede keer gaat de koning op Prinsjesdag met de Glazen Koets naar het Binnenhof om de Troonrede voor te lezen. De Gouden Koets, die sinds 1903 voor de rijtoer op Prinsjesdag wordt gebruikt, is sinds twee jaar uit de roulatie voor een flinke opknapbeurt.

Het onderhoud richt zich op vier onderdelen van de koets; het onderstel, de kast, de stoffering en de bok. Pas over enkele jaren is de koets weer klaar voor gebruik. Je kunt hier zien hoe het er nu met de koets voor staat:

De opknapbeurt van de Gouden Koets van dichtbij

Aan de restauratie gaat grondig onderzoek vooraf. Vorig jaar is de koets uit elkaar gehaald en de afgelopen maanden hebben diverse specialisten onder meer de constructie van de wielen, het bladgoud en de verf op de panelen nader bekeken.

Restauratoren nemen verfmonsters en onderzoeken of in het verleden al meerdere lagen bladgoud op de koets zijn aangebracht.

De Gouden Koets was een geschenk van de Amsterdamse bevolking aan koningin Wilhelmina bij haar inhuldiging in 1898. De koets is ontworpen en gebouwd door de gebroeders Spijker, de latere autofabrikant.

Behalve op Prinsjesdag is de Gouden Koets ook gebruikt tijdens bijzondere gelegenheden waaronder de huwelijken van prinses Beatrix en prins Claus en prins Willem-Alexander en prinses Máxima. Het is voor het eerst in zijn 119-jarige bestaan dat de koets zo'n grondige opknapbeurt krijgt.

STER reclame