Imam El Alami Amaouch, ook wel bekend als Alami Abu Hamza
NOS NieuwsAangepast

België wil zoon salafistische imam uitzetten

België wil de verblijfsvergunning intrekken van de zoon van de omstreden imam El Alami Amaouch. De salafistische imam van het Waalse Dison moest na een lang juridisch conflict België vorig jaar al verlaten. De verwachting was dat hij naar Nederland zou gaan, maar de imam vertrok naar Marokko.

De imam is getrouwd met een Nederlandse vrouw en woonde lange tijd in Den Haag. Hij heeft zowel een Marokkaans als een Nederlands paspoort. Zijn inmiddels 18-jarige zoon zit momenteel vast in een Belgische jeugdgevangenis sinds hij vorig jaar in een video opriep "hatelijke christenen uit te roeien".

Hij wordt uitgezet op grond van de nieuwe Vreemdelingenwet, die het toestaat om EU-burgers uit te wijzen om redenen van nationale veiligheid. De Belgische staatssecretaris Asiel en Migratie Theo Francken zegt dat er genoeg redenen zijn om de 18-jarige uit te zetten. Dat gebeurt pas als hij vrijkomt, wanneer precies is niet duidelijk.

'Zoon wilde aanslag plegen'

Behalve dat de jongen in zijn video opriep tot geweld, zou hij ook de daad bij het woord hebben willen voegen. Hij zou op het punt hebben gestaan om een aanslag te plegen en had contact met jihadisten in Syrië.

Zijn vader Amaouch, ook bekend onder de naam Alami Abu Hamza, zou verantwoordelijk zijn voor de radicalisering van tientallen moslims in de buurt van Verviers. Sommigen van hen vertrokken naar Syrië om te vechten.

Nederland overlegt met België

Het is niet duidelijk waar Amaouchs zoon heengaat. Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft contact met België over de uitzetting. "Als hij inderdaad naar Nederland komt, dan zullen de nodige maatregelen worden genomen", laat een woordvoerder weten. Hij wil verder niet ingaan op die maatregelen.

In algemene zin worden mogelijk geradicaliseerde jongeren in de gaten gehouden door de gemeente waar zij wonen, politie en betrokken onderwijs- of jeugdinstellingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl