AFP

Orkaan Maria is op weg naar Sint-Eustatius en Saba uitgegroeid tot een orkaan van de vijfde categorie, de hoogste categorie die er is. In de orkaan worden windsnelheden gemeten tot 260 kilometer per uur. Maria is daarmee bijna net zo krachtig als de orkaan Irma.

De orkaan is rond 03.15 uur aan land gekomen op het eiland Dominica. De premier van Dominica schreef op Facebook: "We weten niet wat er buiten gebeurt. We durven niet naar buiten te kijken, maar we horen wel het geluid van rondvliegende golfplaten daken." Niet veel later zei hij dat ook zijn dak is verdwenen en dat zijn huis onder water staat.

Volle laag

Maria verplaatst zich met een snelheid van zo'n 15 kilometer per uur richting het noordwesten en zal in de loop van de ochtend (Nederlandse tijd) dicht langs Saba en Sint-Eustatius trekken. Maar deze eilanden zullen vermoedelijk niet de volle laag krijgen. Het oog van de orkaan zal ten zuiden ervan passeren.

Het door orkaan Irma zwaar getroffen Sint-Maarten blijft nieuw leed hoogstwaarschijnlijk grotendeels bespaard, al kan het eiland wel flink veel regen verwachten.

Puerto Rico

Alle Bovenwindse Eilanden, die eerder werden getroffen door orkaan Irma, krijgen in meer of mindere mate wel te maken met Maria. De grootste impact wordt verwacht op Guadeloupe, Dominica, St. Kitts, Nevis, Montserrat, Martinique en St. Lucia.

Later in de week, in de nacht van dinsdag op woensdag, krijgt ook Puerto Rico ermee te maken. Op dat eiland viel door orkaan Irma vrijwel overal de stroom uit. Nog altijd zitten 70.000 bewoners zonder elektriciteit. De gouverneur van het eiland waarschuwt dat Maria weleens catastrofaal kan uitpakken doordat de infrastructuur toch al is verzwakt.

Het pad van de orkaan Maria National Hurricane Center

STER reclame