Het verkeersbord met Nijntje-figuren blijkt niet zo'n groot effect te hebben
NOS NieuwsAangepast

Nijntje-verkeersborden werken maar kort

Borden met afbeeldingen van spelende kinderen in Dick Bruna-stijl hadden moeten leiden tot een snelheidsvermindering op 30-kilometerwegen in de regio Rotterdam-Den Haag. Uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt echter dat de Nijntje-verkeersborden slechts een à anderhalve week helpen.

Jolieke de Groot van de SWOV zei in het NOS Radio 1 Journaal dat het effect niet over een langere tijd behouden kan worden. "Automobilisten gingen iets minder dan 1 kilometer per uur langzamer rijden op 30-kilometerwegen. Zo'n kleine snelheidsreductie kan zeker op 30-kilometerwegen positieve gevolgen hebben in het verkeer. Jammer dat dit resultaat na een week of anderhalf dan verdwijnt."

Hard rijden

De resultaten uit deze praktijkproef komen niet overeen met de conclusie die eerder werd getrokken, zegt De Groot. "In een eerder onderzoek, waarin we foto's van de Dick Bruna-borden lieten zien aan automobilisten, zagen we een snelheidsreductie van 4 kilometer per uur."

Die resultaten gaven aanleiding om in de praktijk te gaan meten of het daadwerkelijk een verschil maakt. "Maar helaas blijken de borden nu onvoldoende effect te hebben."

Uit onderzoek van de SWOV blijkt ongeveer 50 procent van de automobilisten te hard te rijdt. Dat heeft met name te maken met de inrichting van de wegen. Bloembakken bij verkeerswegen in 30-kilometerzones leiden er wel toe dat mensen zich eerder aan de snelheidslimiet houden.

De borden zijn dus onvoldoende om de snelheid van automobilisten te verminderen, maar als het aan Jolieke de Groot ligt betekent dat niet dat de borden verdwijnen. "Ze kunnen nog wel onderdeel zijn van een integrale aanpak. Zo kan het helpen bij het vergroten van de herkenbaarheid van een schoolomgeving."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl