De automobilist krijgt bij de borden een associatie met kinderen en veiligheid
NOS NieuwsAangepast

Dick Bruna-verkeersbord moet leiden tot minder ongelukken

In de regio Rotterdam-Den Haag begint binnenkort een proef met 'Dick Bruna-borden' op 50- en 30-kilometerwegen. Deze borden, met afbeeldingen van spelende kinderen in de bekende Bruna-stijl, moeten uiteindelijk leiden tot minder ongelukken.

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) bekijkt het effect van de Bruna-borden. Mensen kregen een groot aantal foto's te zien van 50- en 30 kilometerwegen. Bij een deel van deze wegen waren naast de gebruikelijke borden ook de Bruna-borden te zien. Daarna werd de mensen gevraagd hoe hard ze zouden rijden. De ondervraagden verwachten dat ze gemiddeld 4 kilometer langzamer rijden op een weg waar een Bruna-bord staat.

  • Marcel Tjin
  • Marcel Tjin
  • Marcel Tjin
  • Marcel Tjin

"We weten niet precies hoe het werkt in het hoofd van de automobilist, maar een Bruna-bord heeft een associatie met kinderen en dat leidt er waarschijnlijk toe dat mensen onbewust langzamer gaan rijden", zegt Jolieke de Groot van de SWOV.

De Bruna-borden worden nu ook in de praktijk getest. In de regio Rotterdam-Den Haag komen van deze borden langs een paar wegen te staan. "Er worden snelheidsmetingen gedaan voordat de borden worden geplaatst, als de borden er staan en als ze weer weg zijn. Dan kunnen we zien of het effect heeft en hoelang dat effect aanhoudt", zegt De Groot.

De normale borden blijven ook gewoon staan. Volgens De Groot zijn de Bruna-borden een extra steuntje in de rug om mensen zich onbewust te laten associëren met veiligheid en zorgzaamheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl