NOS NieuwsAangepast

Meisjes twee keer zoveel online gepest als jongens

Meisjes van 15 tot 18 jaar worden dubbel zo vaak online gepest als jongens van dezelfde leeftijd. In totaal wordt twaalf procent van deze tienermeisjes weleens gepest op internet, tegen zeven procent van de jongens, blijkt uit cijfers van het CBS over 2016.

De meest voorkomende vorm daarbij is laster. De pester plaatst kwetsende teksten online of verspreidt er foto's, video's of roddels. Ruim vier procent van de jongeren zegt hiermee te zijn geconfronteerd. Daarnaast komen stalken, bedreiging met geweld, en chantage voor.

Volgens docent en pest-expert Niels Baas verschilt de manier van pesten grofweg per geslacht. "Jongens pesten fysieker, meiden socialer. Het is stereotyperend, maar we noemen het ook wel het meidenvenijn: achter de rug om relaties manipuleren, privé-dingen over iemand delen, buitensluiten in de hoop dat jij wel bij de groep hoort en zij niet. Dit kan allemaal online."

Macht

Minder dan een op de zeven online gepeste jongeren tussen de 15 en 18 jaar meldde dit in 2016 bij de politie of een andere instantie, blijkt uit dezelfde cijfers. Volgens psycholoog Bob van der Meer, die zich specialiseert in pesten, is dat uit angst voor de pesters. "Zij oefenen namelijk macht uit en misbruiken die macht soms. Bovendien hebben ze de neiging om anderen te overheersen en hebben weinig empathisch vermogen."

Strafbaar

Volgens Van der Meer zouden scholen leerlingen aan het begin van het schooljaar moeten wijzen op welke strafbare feiten ze online kunnen plegen, zoals beledigen en laster. "Zo weten leerlingen wat de consequenties zijn van wat ze doen, zoals dat ze een strafblad kunnen krijgen. Daar gaat een preventieve werking vanuit."

Online pesten staat deze week centraal tijdens de landelijke week tegen pesten, georganiseerd door Stichting School en Veiligheid. De stichting lanceert hulpmiddelen en lesmaterialen om met leerlingen afspraken te maken over wat ze op internet doen, of om ouders te informeren over het online gedrag van hun kinderen. Een lijst met strafbare feiten is hier geen onderdeel van. "Dingen die strafbaar zijn, worden niet altijd bestraft. We willen leerlingen vooral bewustzijn bijbrengen. Wees voorzichtig met het delen van foto's van jezelf, bijvoorbeeld."

Demissionair staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker opent de week op het Amsterdamse St. Nicolaaslyceum.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl