NOS NieuwsAangepast

'In de klas of digitaal: school altijd verantwoordelijk bij pesten'

Fleur Bloemen, Tim Ribberink en nu Tharukshan Selvam: nog steeds plegen ieder jaar kinderen zelfmoord omdat ze worden gepest. Het onderwerp staat wel op de agenda van scholen, zegt Niels Baas van cyberpestendebaas.nl. Hij ziet een toenemende welwillendheid om pesten aan te pakken en bespreekbaar te maken. "Ik merk daarin een gigantisch verschil met vijf jaar geleden."

Vanavond werd bekend dat de 15-jarige Tharukshan uit Heerlen zelfmoord heeft gepleegd. Hij wilde na de kerstvakantie niet terug naar school, omdat hij door medeleerlingen werd gepest. Dat pesten gebeurde vooral online. In hoeverre er op school pesterijen waren, is niet duidelijk.

Die vraag is ook niet zo relevant, zegt Baas. "De omgang tussen leerlingen is zoals die is, of het nou digitaal is of op het schoolplein. Het is belangrijk dat scholen erkennen dat de online-wereld de wereld is waarin hun leerlingen leven. En dat dit dus niet buiten de school om gaat."

Na de zelfmoord van Fleur Bloemen en Tim Ribberink in 2012 stelden de Kinderombudsman en staatssecretaris Dekker een plan op om het pesten op scholen aan te pakken. Docenten zouden bijscholing krijgen om signalen van pesten te herkennen en er zouden aanspreekpunten komen.

Het ultieme doel is niet dat wij het zien, maar dat kinderen het aan ons vertellen.

Niels Baas, cyberpestendebaas.nl

"Maar het belangrijkste is dat er een laagdrempelige cultuur komt om over het onderwerp te praten", zegt Baas, die vooral op basisscholen praat over het onderwerp. "Er zijn altijd mensen die van de pesterijen weten. Het ultieme doel is niet dat volwassenen alle signalen ervan zien, maar dat kinderen het bij hen durven te vertellen. Het gaat erom dat we kinderen opvangen."

'Altijd verantwoordelijk'

Psycholoog Bob van der Meer, een deskundige op het gebied van pesten op scholen, is somberder. Hij vindt dat scholen adviezen om pesterijen aan te pakken, niet genoeg opvolgen. "Sommige scholen denken: bij ons gebeurt dit niet."

Van der Meer is het met Baas eens dat scholen altijd een verantwoordelijkheid hebben, ook als het pesten buiten het klaslokaal of het schoolplein gebeurt. "Scholen zijn verplicht om voor een fysiek en psychische veilige omgeving te zorgen. Ze zijn gewoon verantwoordelijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl