NOS VoetbalAangepast

Kunstgras: het rechterrijtje tegen het linkerrijtje

  • Edwin Schoon

    FIFA en KNVB-specialist Studio Sport

  • Edwin Schoon

    FIFA en KNVB-specialist Studio Sport

De clubs uit de eredivisie vergaderen vandaag in Zeist voor het eerst onderling over een mogelijk verbod op kunstgras op het hoogste niveau.

Op 4 september heeft de ECV (Eredivisie CV) hiervoor het mandaat gekregen van de Algemene Vergadering Betaald Voetbal (AVBV). Dat betekent dat zowel de Jupiler League als de KNVB heeft gesteld dat de achttien huidige eredivisieclubs er eerst onderling uit moeten komen.

Is er consensus te bereiken over het stoppen met kunstgras? En welke compensatie zou daar voor de kunstgrasclubs tegenover moeten staan? En de oer-Hollandse kwestie: wie gaat dat gaat betalen? Onder leiding van ECV-voorzitter Jacco Swart wordt vandaag een eerste stap gezet.

Besluiten vallen er in Zeist alleen over de te volgen procedure. Komt er een graswerkgroep? Wie zitten daarin? Wanneer denkt de ECV met een voorstel te komen? Naar verwachting zal dat de volgende AVBV-vergadering van 12 december zijn.

Verkettering

Naast deze formaliteiten zal vandaag het krachtenveld duidelijk worden op dit beladen thema. Na de hartenkreet van een groot aantal huidige en oud-profs in het AD, lijkt het alsof niemand meer twijfelt aan de voetbaltechnische noodzaak in de eredivisie natuurgras (of hybride) verplicht te stellen, en kunstgras uit te bannen.

'Moment om kunstgrasprobleem op te lossen is nu'

Echter, ook het tegengeluid klinkt inmiddels helder. De zeven kunstgrasclubs hebben de koppen vorige week al bij elkaar gestoken, onder leiding van PEC Zwolle-voorzitter Adriaan Visser, die in VI duidelijk stelde: we zijn de verkettering zat. De toon is gezet.

Zeven clubs in de huidige eredivisie zullen niet zonder slag of stoot (lees: compensatie) hun kunstgrasaccommodatie inruilen voor natuurgras. Vaak (net als bij maar liefst twaalf clubs in de Jupiler League) is de keuze voor kunstgras geboren uit financiële overwegingen.

Grasmat: half miljoen euro

De kunstgrasclubs, al klopt het niet letterlijk met de huidige ranglijst, worden ook wel het rechterrijtje genoemd. Zij staan tegenover de rijkere clubs, die zich echt gras (of hybride, een mix van echt en nepgras) kunnen veroorloven.

Een grasveld kan zo een half miljoen euro kosten. In aanschaf. Deze clubs, die daarbij een dure trainingsaccommodatie onderhouden, met bijbehorende pacht, zullen niet geneigd zijn mee te betalen aan de nieuwe velden van hun concurrenten. Dit zijn veelal de clubs uit het linkerrijtje.

Robben: kunstgras zou terugkeer naar eredivisie tegenhouden

De vraag die vanmiddag in Zeist voor het eerst pregnant op tafel ligt is dus een oer-Hollandse: wie gaat dit betalen? Het beloven stevige onderhandelingen te worden. Natuurlijk wordt de pot met tv-gelden genoemd. Maar deze verdeling leidt al jaren tot getouwtrek binnen de ECV.

Clubcultuur

Ook worden potjes bij de KNVB genoemd, de zogenaamde geoormerkte reserveringen. Die zijn, volgens de KNVB, in de regel echter vooral bedoeld voor leningen tegen zachte voorwaarden. Ook kunnen deze leningen wel gebruikt worden voor accommodaties, maar niet voor de jaarlijkse exploitatie.

'Geen verschil tussen kunstgras en natuurgras'

Een insider wijst er nog op dat kunstgras bij veel clubs onderdeel is geworden van de clubcultuur. Denk aan kinderen die na de wedstrijd op het veld mogen. Of sponsorwedstrijden in het stadion. Ook dit zouden de clubs in de strijd werpen in de onderhandeling.

Hoe het vanmiddag ook zal gaan in Zeist, er zullen nog veel kunstgrasdoelpunten gemaakt worden, voordat het eventueel uit de eredivisie verdwijnt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl