Frank van der Struijk in het shirt van Willem II
NOS VoetbalAangepast

Eredivisieclubs opgelet: deze spelers zijn transfervrij

De transferdeadline nadert en verschillende clubs in de eredivisie zijn nog op zoek naar versterkingen. Vaak is een tekort aan geld een flinke belemmering in het aantrekken van nieuwe spelers. Met name de clubs die de competitie heel slecht zijn begonnen of die nu al vermoeden te moeten gaan strijden tegen degradatie, kunnen wel een kwaliteitsimpuls gebruiken.

Toch hoeft de technisch directeur niet altijd diep in de buidel te tasten. Veel spelers zijn immers transfervrij en niet gebonden aan de transferperiode. En niet de minsten. Zo zitten Kyle Ebecilio (23), Erik Falkenburg (29), Ismaïl Aissati (29) en Ruben Schaken (35) nog zonder club.

Een elftal van transfervrije spelers

Van Dundee terug naar Nederland

Frank van der Struijk is ook een van die spelers met een transfervrije status. Zijn contract bij Dundee United werd niet verlengd.

"Ik heb daar een leuk jaar gehad. We zijn derde geworden en we haalden de finale van de play-offs. Ook nog eens bijna gepromoveerd, maar we verloren nipt van Hamilton Academical. Alleen bij promotie kon ik bij de club blijven. Dat had met financiën te maken."

Rechtervleugelverdediger Van der Struijk is 32 jaar en speelde in Nederland bij Willem II en Vitesse. Hij heeft 318 wedstrijden in de eredivisie achter zijn naam staan. "Ik zit niet hopeloos te wachten op een nieuwe club, hoor. Als het komt, dan komt het. Als er geen club komt, dan ga ik wel iets anders doen."

Kunstgras

Van der Struijk denkt in dat geval niet aan een carrièreswitch, zover is het nog niet. "Dan ga ik bij de amateurs spelen. In de topklasse of hoofdklasse. Ik ben niet zo happig om in de Jupiler League te spelen. Dan speel je bijna iedere week op kunstgras", zegt hij.

Frank van der Struijk (l) bij Vitesse samen met Patrick van Aanholt en Mike Havenaar

In de Jupiler League spelen elf van de twintig ploegen op kunstgras. In eredivisie zijn dat er zeven van de achttien. Zo blijven er weinig clubs over, zou je zeggen.

"In de eredivisie is het nog te overzien, al vond ik het veld bij VVV-Venlo er wel heel armoedig uitzien. Ik ga daarom nog liever bij een amateurclub spelen dan in de Jupiler League. Qua financiën is er niet zo'n groot verschil en je hebt ook nog eens minder verplichtingen."

Van der Struijk woont nu weer in Boxtel, waar hij zijn huis had aangehouden tijdens dat jaartje Schotland. "Ik houd mijn conditie op peil bij ODC, de club van mijn broertje. Dat is niet een heel hoog niveau (derde klasse zondag red.), maar ik kan daar lekker trainen en wedstrijden meepikken. En ik loop daarnaast ook nog voor mezelf", zegt hij.

"Ik ben 32 jaar en topfit. Helaas zijn eredivisieclubs niet zo geïnteresseerd in spelers van 30 jaar of ouder. Bang dat ze iemand in huis halen die blessuregevoelig is. Maar dat is natuurlijk onzin, een jonge speler is niet minder vaak geblesseerd."

Buitenlandse spelers zonder club

NaamLaatste clubLeeftijd
Giuseppe RossiFiorentina30
Joe LedleyCrystal Palace30
Volkan SenFenerbahçe30
Mathieu FlaminiCrystal Palace33
José Antonio ReyesEspanyol33
Marouane ChamakhCrystal Palace33
Kolo TouréCeltic35
Claudio PizarroWerder Bremen38

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl