AFP
NOS Nieuws

'Astronauten' terug na acht maanden Mars-simulatie op Hawaï

Op Hawaï zijn zes mensen bevrijd uit hun isolatie, nadat ze voor een NASA-onderzoek acht maanden op een afgelegen vulkaan hadden doorgebracht. Ze deden mee aan een groter onderzoek naar de psychologische gevolgen van een lang verblijf in de ruimte voor astronauten.

De NASA hoopt rond 2030 een bemande reis naar Mars te maken, waarbij de astronauten twee tot drie jaar van huis zijn. Alleen de heenreis neemt al zo'n acht maanden in beslag.

Stress

De vier mannen en twee vrouwen uit de VS, Frankrijk en Duitsland kregen meteen vers fruit, na maandenlang gevriesdroogd voedsel en blikvoer te hebben gegeten. Ze zaten al die tijd op een vlakte onder de top van de vulkaan Mauna Loa. Ze woonden in een klein gebouwtje en droegen ruimtepakken als ze buiten kwamen.

Al hun communicatie met de buitenwereld werd 20 minuten vertraagd, net als straks zal gebeuren vanaf Mars. De zes deden geologisch onderzoek en maakten daar verslagen van. Verder werd hun stressniveau gemeten en moesten ze noteren hoe ze zich voelden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl