NOS Nieuws

'Marsmannetjes' voor een jaar in isolatie op Hawaï

Leven op Mars gesimuleerd op Hawaï

Een NASA-team van zes 'astronauten' gaat het komende jaar leven op Mars. Figuurlijk dan, want ze gaan niet écht naar de planeet, maar naar een vulkaan-achtig gebied in Hawaï. Het is een test om een indruk te krijgen van hoe het leven op Mars zou zijn.

Vannacht betrokken de zes proefkonijnen hun tijdelijk onderkomen, een koepelvormig verblijf op de noordelijke helling van de vulkaan Mauna Loa. Een Fransman, een Duitser en vier Amerikanen hebben voorlopig alleen contact met elkaar. Communicatie met 'aarde' is wel mogelijk, maar met zo'n twintig minuten vertraging. Net zoals het op Mars zou zijn.

Het team leeft de komende tijd bijna volledig geïsoleerd van de buitenwereld. Naar buiten voor een 'ruimtewandeling' kan, maar wel in een speciaal ruimtepak. Op het menu staat voorlopig alleen astronautenvoedsel, zoals ingeblikte tonijn. De astronauten moeten slapen in een klein kamertje met weinig verse zuurstof.

Het onderkomen van binnen

Derde missie

Het is voor NASA de derde missie op aarde om een indruk te krijgen van de situatie op Mars. Eerdere missies duurden vier en acht maanden. Tijdens de missies worden de proefpersonen nauwlettend in de gaten gehouden. Er wordt gekeken hoe het lichamelijk en geestelijk met ze gaat.

Op basis van de resultaten wordt bepaald of de mens een reis naar Mars überhaupt aankan; naar schatting neemt alleen de heenreis naar de planeet al zo'n acht maanden in beslag. Rond 2030 wil de NASA een bemande reis naar Mars maken.

'Astronauten' uit een eerdere test-missie (2014)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl