NOS NieuwsAangepast

Na weken vol regen duurt het nog dagen voordat al het water weg is

De weide staat onder water en dus staan de koeien op stal. Vervelend vindt de Noord-Hollandse boer Oebele van der Lei uit Schoorl het niet - hij is er zelfs blij mee. "Het is eigenlijk weer zoals vroeger. Ik zie hier allemaal ouderwetse weidevogels terug."

De weide van de boer is een zogenoemde waterberging. Die zijn gebouwd in geval van extreme neerslag. En daarvan viel er genoeg de afgelopen tijd. Op sommige plaatsen in Noord-Holland kwam sinds 1 september 228 millimeter water uit de lucht. Normaal valt er tussen de 80 en 90 millimeter in de hele maand. Ook in andere plaatsen was het afgelopen week erg nat, in Dokkum en Den Haag leverde dat ondergelopen straten op.

Gemiddeld valt er 80 mm neerslag in september

"Een stuk van ons land kan op gezette tijden onder water kan worden gezet om zo het stedelijke gebied te ontlasten. Dat hebben we afgesproken met het waterschap bij de koop van het stuk land. Een win-win situatie", zegt Van der Lei.

Tien van dertig waterbergingen in Noord-Holland zijn intussen volgelopen. De meeste zijn natuurgebieden, maar ook weidegronden, het voormalig vliegveld van Bergen en de ijsbaan van Wognum zijn waterbergingen. In deze gebieden wordt overtollig water opgevangen en via de ringvaarten naar de Noordzee en Waddenzee gepompt.

Waterberging op het land van boer Van der Lei

De waterbergingen zijn niet de enige stappen die het waterschap Hollands Noorderkwartier heeft genomen tegen het water. Bij het gemaal in Obdam vertelt calamiteitenbeheerder Jan van der Lingen dat er een extra pomp is ingezet om al het water weg te krijgen.

Geen paraplu

Erg gemakkelijk is het niet, het hele gebied ligt onder het zeeniveau en neerslag loopt daardoor niet vanzelf weg. Het moet worden weggepompt. En dat pompen gaat nog dagen duren.

"We krijgen veel belletjes van mensen die vragen 'staat het gemaal al aan'. We zeggen dan dat het gemaal al op volle toeren draait", zegt Van der Lingen. "Vooral boeren zijn bezorgd. We leggen dan uit dat we maar zoveel capaciteit hebben, we kunnen helaas geen paraplu boven Nederland hangen."

Een extra pomp bij het gemaal in Obdam

Voor de komende tijd is minder regen voorspeld. Een adempauze voor Van der Lingen en zijn collega's. "Wij kijken iedere twee uur op onze telefoon naar de neerslag. Voor de komende dagen is een weersverbetering voorspeld. Veel collega's werken 12 uur op, 12 uur af, nu is er eindelijk een stukje rust."

Boer Van der Lei kijkt naar de dreigende lucht en maalt er niet om. "Het land wordt uiteindelijk weer leeg gemalen door een windmolen. Dan is het weer goed begaanbaar voor de koeien en kunnen ze lekker grazen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl