Het ondergelopen raceveld in Uithuizen
In samenwerking met
Omroep West
NOS NieuwsAangepast

Evenementen vallen in het water door regenval

In het hele land worden evenementen afgelast of aangepast vanwege de wateroverlast. Gisteravond en vannacht viel er lokaal veel regen, waardoor onder meer straten onderliepen. Ook vandaag regent het nog.

Een sportfestival van NOC*NSF en Albert Heijn in Den Haag is afgelast omdat het terrein onder water staat. "Er staat tien centimeter", zegt een woordvoerder tegen Omroep West. Er is nog geprobeerd om het water weg te pompen, maar dat had geen resultaat.

Volgens de organisatie kan de veiligheid van de bezoekers niet worden gegarandeerd. Er waren duizenden kaarten verkocht voor het Sportfestijn dat vandaag en morgen zou worden gehouden. Wie al een kaartje heeft, krijgt zijn geld terug.

Volledig onbegaanbaar

Dat geldt ook voor de ruim 17.000 mensen die een kaartje hebben voor het Horse Event in Ermelo in Gelderland. Het terrein is volgens de organisatie onbegaanbaar. Ook hier kan de organisatie de veiligheid van de bezoekers niet garanderen. Het evenement gaat morgen wel door.

Door de regenval gaat ook een internationale grasbaanrace in Uithuizen niet door. De baan werd zoveel mogelijk droog gehouden met landbouwfolie, maar dat mocht niet baten. Jammer, zegt de organisator tegen RTV Noord: "Vooral de bochten zijn niet begaanbaar. De grond is te blubberig. En het lukt ons niet meer om de baan tijdig te prepareren, het is te zacht. Voor het publiek is het ook geen pretje om in die blubber te staan."

De praalwagens van het bloemencorso in Frederiksoord in Drenthe rijden vanavond een andere route, omdat de paden waar ze elk jaar overheen gaan dit jaar onbegaanbaar zijn. Het corso rijdt nu over de openbare weg. Ook de kramen van de Uitmarkt in Emmen zijn ondergelopen. Volgens de organisatie is het buitenprogramma afgelast, maar is publiek nog wel welkom bij binnenactiviteiten.

Ook voetbalclub HHC Hardenberg is de dupe van het weer. De geplande open dag is in het water gevallen. Het evenement is verplaatst naar een nieuwe datum.

Bij Den Haag zijn extra maatregelen genomen om regenwater af te voeren. Waterschappen zetten mobiele pompen in, daardoor zakt het waterpeil. De pompen staan ten zuiden van den Haag richting Hoek van Holland en Delft.

In sommige kanalen en sloten staat het water erg hoog. Om te voorkomen dat het water over de slootkant loopt en zo overlast veroorzaakt, wordt er tijdelijk water opgeslagen in waterbergingen. Dat zijn weilanden waar gecontroleerd water in loopt.

Ook de gemalen van het waterschap Delfland zijn vandaag voor publiek gesloten. Ze zouden open zijn in verband met Monumentendag, maar de gemalen draaien op volle toeren om het regenwater weg te voeren. Medewerkers zijn te druk om rondleidingen te geven. Het waterschap heeft daarop besloten de waterwerken te sluiten voor publiek.

Het waterschap Rijnland verwacht dat het waterpeil binnen enkele dagen weer normaal is. Het KNMI heeft voor vandaag code geel afgekondigd in delen van het land.

Advertentie via Ster.nl