Extra politie bij het metrostation waar vrijdag de aanslag werd gepleegd

Britse politie arresteert tweede verdachte aanslag Londen

De politie in Groot-Brittannië heeft gisteravond een tweede persoon aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag in de metro van Londen, afgelopen vrijdag. Het gaat om een man van 21 uit de wijk Hounslow, in het westen van de stad.

Vrijdag liet een man tijdens de ochtendspits een emmer met daarin een explosief achter in een metro dat slechts deels tot ontploffing kwam. Bij die explosie vielen dertig lichtgewonden. Het merendeel van hen had brandwonden. Volgens de politie hadden er tientallen doden kunnen vallen als de zelfgemaakte bom volledig was ontploft.

Volgens de minister van Binnenlandse Zaken, Amber Rudd, wijst de tweede aanhouding erop dat de dader waarschijnlijk niet alleen opereerde. Hoewel IS via zijn eigen persbureau Amaq de aanslag heeft opgeëist, is er volgens Rudd geen bewijs dat de terreurbeweging inderdaad verantwoordelijk is.

Ze zei ook dat het onderzoek verder gaat, ook om vast te stellen "hoe de dader is geradicaliseerd".

Woning doorzocht

Gisteren werd een andere verdachte opgepakt in het havengebied van de stad Dover. Waarschijnlijk wilde hij de oversteek maken naar Frankrijk. De politie sprak van een belangrijke aanhouding, maar maakte niet bekend wat de rol van de man van 18 was bij de mislukte aanslag.

In Sunbury-on-Thames, niet ver van Hounslow, wordt sinds gisteren een woning doorzocht door een anti-terreureenheid. De man die in Dover is aangehouden had de politie naar Sunbury geleid. Of die actie iets heeft opgeleverd, is nog niet bekend. Zo'n 200 bewoners van omliggende woningen werden uit voorzorg geëvacueerd.

De woning is het eigendom van een ouder echtpaar, dat in 2010 een ridderorde kreeg voor hun grote inzet voor kinderen. Het stel zorgt al tientallen jaren voor pleegkinderen, onder wie ook vluchtelingen. De man die in Dover werd aangehouden zou in het huis in Sunbury wonen.

Trump

Rudd zei verder dat de tweet van Donald Trump over de bekendheid van de dader bij de Britse politie "pure speculatie" is. Trump noemde de dader van de aanslag een "loser-terrorist" die "in het vizier was van Scotland Yard". Ook vond Trump dat de politie pro-actiever had moeten zijn. Premier May noemde die uitspraken al "niet bevorderlijk".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl