AFP

Terreurgroep IS heeft via zijn persbureau Amaq de aanslag opgeëist van vanmorgen in het Londense metrostation Parsons Green. De politie is al de hele dag bezig met een klopjacht op de dader, maar een verdachte is nog niet opgepakt, bevestigt Scotland Yard. Britse veiligheidsdiensten hebben iemand geïdentificeerd die waarschijnlijk een emmer met een explosief heeft achtergelaten in het station, meldt Sky News.

De emmer die vanmorgen is ontploft in de Londense metro was overduidelijk bedoeld om grote schade aan te richten, zegt premier May. Ze roept mensen op om video's en foto's die vanmorgen zijn gemaakt op Parsons Green te delen met de politie.

Op het station vielen vanmorgen in de spits 29 lichtgewonden bij een ontploffing van een zelfgemaakt explosief. Volgens de politie kwam de emmer waar het explosief in zat slechts gedeeltelijk tot ontploffing, waardoor er geen doden zijn gevallen. Experts zeggen dat de schade vele malen groter was geweest als de emmer wel helemaal was geëxplodeerd.

Naar aanleiding van de explosie werd een speciaal comité voor binnenlandse veiligheid bijeengeroepen. De leden, onder wie premier May en burgemeester Khan overlegden over de situatie. Het dreigingsniveau is bijgesteld naar het hoogste niveau.

Ooggetuigen Londen zagen een flits

Volgens May is de dreiging van een aanslag op dit moment hoog in Groot-Brittannië. Volgende week praat ze met de Franse president Macron om te kijken wat er meer gedaan kan worden tegen propaganda van terreurbewegingen op internet.

Inreisverbod

Naar aanleiding van de aanslag in Londen roept president Trump op tot een veel strenger inreisverbod voor de Verenigde Staten; omvangrijker, strenger en meer specifiek. Maar dat zou niet politiek correct zijn, voegt hij eraan toe. Eerder sprak hij op Twitter al van "loser-terroristen", die veel harder moeten worden aangepakt.

Eerder suggereerde Trump op Twitter ook dat de Britse politie een kans had gemist om de aanslag te voorkomen. Hij schreef dat de terrorist in het vizier was bij Scotland Yard en dat de politie pro-actiever had moeten zijn.

Desgevraagd zei premier May daarover dat het "niet bevorderlijk" is om tijdens het onderzoek al te speculeren over het incident.

STER reclame