NOS NieuwsAangepast

Explosie in metro Londen, 'het had veel erger kunnen zijn'

Ooggetuigen Londen zagen een flits

Bij een kleine explosie tijdens de ochtendspits in de Londense metro zijn zeker 22 lichtgewonden gevallen. Deskundigen denken dat de gevolgen veel ernstiger hadden kunnen zijn. De politie spreekt van een terreurdaad met een zelfgemaakt explosief dat niet volledig is ontploft. Als dat wel was gebeurd, waren zeker tientallen mensen om het leven gekomen.

Het gaat om een emmer in een plastic tas die is ontploft in een treinstel op het drukke station Parsons Green in het zuidwesten van de stad. De politie onderzoekt wat voor explosief in de emmer zat. Volgens burgemeester Sadiq Khan wordt jacht gemaakt op de dader. Of de politie al iemand op de korrel heeft, wilde hij niet zeggen.

Mensen zijn met brandwonden in het gezicht naar het ziekenhuis gebracht. Volgens ooggetuigen ging er een vuurbal door het treinstel en raakten sommige mensen gewond in de paniek na de knal.

Het explosief ging af toen het treinstel het station binnenreed. Nog voor de hulpdiensten ter plaatse waren, verleenden passagiers eerste hulp.

  • Peter Crowley‏
    Slachtoffer metro Londen met brandwonden
  • Peter Crowley‏
    Slachtoffer metro Londen met brandwonden

Op of bij het station is mogelijk nog een verdacht voorwerp aangetroffen dat wordt onderzocht. De politie wil daar niets over zeggen. De inlichtingendienst MI5 ondersteunt de politie.

De Britse premier May heeft haar medeleven betuigd met de gewonden van de "vermoedelijke terroristische daad". Ze noemt de hulpdiensten moedig. Het Britse comité voor binnenlandse veiligheid komt later vandaag bijeen.

In een reactie riep burgemeester Sadiq Khan de Britten op om rustig te blijven. "Onze stad veroordeelt de afschuwelijke personen die ons met terrorisme beschadigen en zo onze manier van leven willen vernietigen." De komende dagen zet Khan in heel Londen meer politie in.

Sirenes

Een Nederlander die tegenover het station woont, werd gewekt door de commotie voor zijn deur. "We werden wakker toen we plotseling heel veel sirenes hoorden", zegt de Nederlandse Tom tegen de NOS. De hele straat is ontruimd, vanwege de vondst van een verdacht voorwerp.

Parsons Green, het station waar de emmer explodeerde

Mensen is gevraagd het gebied te mijden. De brandweer kwam met zes brandweerwagens en ongeveer vijftig man naar het bovengrondse station.

Alleen op het getroffen deel van de lijn, tussen Earl's Court en Wimbledon, ligt de metro eruit. De metrolijn is verder nog in gebruik.

Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV) Dick Schoof spreekt van wederom een ernstige situatie in Londen. "We volgen de situatie op de voet."

De Amerikaanse president Trump heeft op Twitter gereageerd op de explosie. Hij noemt de dader een "loser terrorist" en zegt dat "deze mensen in zicht waren bij Scotland Yard". Het is onduidelijk of de dader inderdaad een bekende is van de Britse politie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl