Een Hamas-strijder op straat in Gaza
NOS NieuwsAangepast

Hamas lijkt bereid tot verzoening met Fatah, mogelijk verkiezingen

De Palestijnse Hamas-beweging komt tegemoet aan een deel van de eisen van de rivaliserende Fatah-beweging van president Abbas. Hamas ontbindt het 'regerende comité' in de Gazastrook en wil naar eigen zeggen meewerken aan vrije verkiezingen. Fatah spreekt van een bemoedigende stap, maar wacht nog af of Hamas de daad bij het woord voegt.

Nu heeft Hamas het voor het zeggen in de Gazastrook en regeert Fatah op de Westelijke Jordaanoever, met aan het roer de internationaal erkende president Abbas. Die vecht al tien jaar een machtsstrijd uit met Hamas. Recent voerde hij de druk op door onder meer geldstromen naar Gaza te bevriezen. Gaza kampt ook met een tekort aan elektriciteit en andere voorzieningen.

Leden van Hamas en Fatah praten sinds vorige week in Egypte over verzoening. Hamas zegt nu in een verklaring tegemoet te willen komen aan de Egyptische bemiddelingspoging "om nationale eenheid te bereiken". De beweging heeft vertegenwoordigers van Fatah uitgenodigd om naar Gaza te komen.

Veiligheidsapparaat

Hoewel Hamas een stap doet in de richting van Fatah, is niet duidelijk of Fatah de toezeggingen voldoende vindt. Zo zegt de beweging niets over het veiligheidsapparaat in de Gazastrook. Eerder liepen gesprekken stuk, omdat Hamas zijn manschappen niet onder het gezag wilde plaatsen van Abbas.

Hamas heeft de afgelopen maanden geprobeerd om de band met Egypte te herstellen. De relatie tussen de islamistische beweging en de Egyptische president Sisi verslechterde, onder meer doordat Hamas volgens Egypte steun verleent aan de Moslimbroederschap.

Egypte beschuldigt Hamas ook van steun aan bewegingen in Sinaï die banden hebben met IS. In reactie op die beschuldiging heeft Hamas de beveiliging aan de grens met Egypte versterkt om militanten tegen te houden. In ruil daarvoor hoopt Hamas dat Egypte de blokkade van Gaza opheft door een grensovergang bij Rafah te openen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl