Jean-Julien Rojer (l), vrijdag bij de Davis Cup
NOS SportAangepast

Rojer probeert Davis Cup-team te steunen maar wil niet afleiden

Een week geleden stond Jean-Julien Rojer nog in New York als grandslamwinnaar met een beker in zijn handen. Met zijn Roemeense partner Horia Tecau won hij het dubbelspel op de US Open.

Vrijdag stond hij langs de baan in Den Haag, waar Nederland de Davis Cup-ontmoeting met Tsjechië speelt. Rojer zal niet in actie komen dit weekend, hij kampt met vocht in zijn knie. "Misschien moet ik terug naar Curaçao om mijn knie te laten bekijken, maar ik wilde toch hier bij zijn", aldus Rojer.

Jean-Julien Rojer en Horia Tecau poseren met hun trofee

"Het was moeilijk om naar Den Haag te komen. Ik ben via Aruba gereisd, omdat er veel mensen vanuit Sint-Maarten over Curaçao reizen. Maar ik wilde de jongens toch steunen."

Rojer stond veel met Davis Cup-captain Paul Haarhuis te praten tijdens de wedstrijden van Robin Haase en Thiemo de Bakker. "Ik probeer het team te steunen, al wil ik ze natuurlijk niet afleiden."

Rojer over speech op US Open: discriminatie in de sport moet ophouden

Rojer oogstte veel lof in New York met zijn dankwoord. "Ik kom hier al sinds mijn twaalfde, ik vind dit een geweldig land. Ik ben blij dat ik hier mag komen om mijn werk te doen. Hopelijk gaan we die kansen voor iedereen creëren", zei Rojer, die ovationeel applaus ontving in een volgepakt stadion.

Hij speelde in New York met een shirt met het Vrijheidsbeeld erop. "Een vriend maakt deze shirts voor mij", vertelde Rojer op de baan. "We kwamen op het idee voor het shirt na de tragische gebeurtenissen in Charlottesville. Met dit shirt wil ik vrede en vrijheid promoten. Hopelijk gaan we met z'n allen die kant op."

Geen politicus

"Ik heb er veel reacties op gekregen", zegt Rojer in Den Haag. "Iedereen praat over wat ik heb gezegd en niet over wat ik heb gedaan. Ik ben geen politicus, maar ik wilde het op dat moment nog wel even zeggen. Er is nog veel discriminatie in de sportwereld en daarbuiten. Dat moet ophouden en hopelijk kan ik daar een beetje aan bijdragen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl