Jayden (links) en zijn broertje Brandon
NOS NieuwsAangepast

Naar school op Curaçao na Irma, 'alleen de gymzaal is nog goed'

Honderden kinderen uit Sint-Maarten worden de komende tijd ondergebracht op Curaçaose scholen. Veel leerlingen kunnen sinds de verwoestende orkaan Irma niet meer naar school. Curaçao vangt ze daarom voorlopig op.

De broertjes Brandon (9) en Jayden (11) zijn twee van die kinderen die sinds gisteren een tijdelijke klas hebben. "Het was echt een bende toen orkaan Irma kwam", vertelt Jayden als hij zich voorstelt aan zijn nieuwe klasgenoten. "Echt ongelofelijk. Alles is kapot en heel veel dingen zijn weg. Alleen de gymzaal is nog goed."

De oma van de twee jongens haalde haar kleinkinderen naar Curaçao. Ze heeft in 1995 zelf orkaan Luis meegemaakt en zat toen maanden zonder stroom, water en communicatie. "Nu dachten we: we weten niet hoelang dit gaat duren en wat moeten de kinderen al die tijd doen?"

Kinderen uit Sint-Maarten gaan in Curaçao naar school

Bij het Rooms Katholiek Centraal Schoolbestuur (RKCS) op Curaçao hebben zich inmiddels 500 gastgezinnen gemeld en gisteren zijn de eerste dertig kinderen al aangekomen. "Wij zien de noodzaak en denken dat we er op dit moment voor de kinderen moeten zijn", zegt directeur Lisette van Lamoen-Garmers.

Tot wanneer de Sint-Maartense leerlingen op Curaçao blijven, is niet duidelijk. De hoop is dat ze in december weer terug kunnen. Al staat er voor Brandon en Jayden zo lang als nodig is een gespreid bedje klaar bij hun oma. "Maar we moeten nog zien wanneer de school op Sint-Maarten weer begint", zegt ze. "Dan moeten ze wel terug."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl