Een staking van CNV Vakmensen bij DAF Trucks in Eindhoven ANP

Vakbond CNV Vakmensen gaat voor cao's voor 2018 fors hogere looneisen stellen dan de afgelopen jaren. Dat bevestigt voorzitter Piet Fortuin na een interview met het FD.

De Nederlandse economie draait goed en daardoor is er bij veel bedrijven ruimte voor hogere lonen, vindt Fortuin. "Bijvoorbeeld in de maakindustrie kunnen we best 3 procent of een enkele keer 4 procent loonsverhoging vragen." Dat is flink meer dan de gemiddelde loonstijging van 1,65 procent voor cao's die tot nu toe dit jaar zijn afgesloten.

De grootste bond binnen vakcentrale CNV komt niet met een algemene looneis, omdat er volgens Fortuin grote verschillen kunnen zijn tussen sectoren. "De eierhandel bijvoorbeeld heeft grote problemen gehad door het fipronilschandaal. Daar zullen we geen hoge looneis stellen."

Ruimte voor hoger salaris

Niet alleen vakbonden pleiten voor hogere lonen nu het economisch beter gaat. Ook het Centraal Planbureau, De Nederlandsche Bank en minister Dijsselbloem hebben al gezegd dat er ruimte is voor loonstijgingen.

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland vinden het logisch dat bedrijven voorzichtig zijn met hogere lonen, omdat er volgens hen nog altijd onzekerheden zijn waardoor het economisch weer wat minder kan gaan.

STER reclame