Winkelstraat in Utrecht
NOS NieuwsAangepast

DNB: de hoogste economische groei in jaren, nu de lonen nog

De economie groeit dit jaar met 2,5 procent, verwacht De Nederlandsche Bank (DNB). Dat zou de hoogste groei zijn in tien jaar tijd. Over de hele linie gaat het beter, maar de lonen zouden wel wat sneller mogen stijgen, vindt DNB.

Daarmee is DNB nog positiever dan het Centraal Planbureau (CPB). Dat voorspelde in maart van dit jaar een groei van 2,1 procent. DNB ging een half jaar geleden uit van een groei van 2,3 procent.

Woensdag komt het CPB met de nieuwste raming. Hierop baseert het kabinet zijn beleid. DNB neemt met zijn eigen raming hierop een voorschot.

Minister Kamp van Economische Zaken is blij met de naar boven bijgestelde prognose. "Steeds meer mensen vinden werk en merken in hun portemonnee dat het beter gaat. Nederland staat sterk met de meest concurrentiekrachtige economie van Europa."

Alle fronten beter

Volgens DNB gaat het op alle fronten beter. Consumenten geven meer uit en de export groeit verder door de aantrekkende wereldhandel. Ook doen bedrijven meer investeringen.

De arbeidsmarkt trekt verder aan door de economische groei. De werkloosheid daalt naar 4,4 procent over twee jaar, dat zijn bijna 400.000 mensen.

Ook komt er meer ruimte op de begroting. De komende twee jaar stijgt het overschot naar 1,1 procent. Volgens Kamp is de begroting de afgelopen jaren op orde gebracht en kan een volgend kabinet verder investeren in groei, zoals extra geld voor innovatiebeleid.

Lonen moeten harder stijgen

Normaal gesproken gaan de lonen sneller omhoog door de toenemende krapte op de arbeidsmarkt. Maar dat gebeurt nu niet. "De lonen gaan wel omhoog, maar het zou nog meer mogen", zegt DNB-directeur Job Swank. "We zijn aan het uitzoeken hoe dit komt en hoe schadelijk het is."

DNB zou liever zien dat de lonen sterker stijgen dan nu om zo de inflatie omhoog te krijgen. Met een laag niveau van prijsstijgingen of zelfs prijsdalingen zijn consumenten geneigd aankopen uit te stellen.

Kredietverlening stokt

De risico's voor de Nederlandse economie komen op dit moment vooral van buiten. "De Nederlandse economie is heel erg gezond. De gevolgen van de brexit en mogelijk protectionisme vanuit de Verenigde Staten kunnen een negatieve impact hebben", zegt Swank.

Hoewel het economisch beter gaat, stokt de kredietverlening aan het midden- en kleinbedrijf (mkb). "Deels komt dit doordat bedrijven meer zelf financieren omdat hun winsten toegenomen zijn", zegt Swank. "Daarnaast mogen banken minder risico's nemen en zijn ze daardoor strenger geworden."

Een andere drempel is mogelijk de rente op leningen aan de groep kleine mkb-bedrijven. "We zien dat die gemiddeld hoog is." DNB is inmiddels een onderzoek hiernaar gestart.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl