NOS NieuwsAangepast

'Camera op smartphone wordt komende jaren veel belangrijker'

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

Van selfies tot vakantiefoto's en filmpjes die meer dan ooit van je leven vastleggen. De camera op onze smartphones zijn steeds beter en belangrijker geworden. Maar ze worden ook in een rap tempo slimmer en krijgen daardoor andere taken. Ze zijn nodig bij gezichtsherkenning en augmented reality (AR).

Deze technieken zijn niet nieuw. Gezichtsherkenning zit al sinds 2011 in Android-telefoons en het Nederlandse Layar experimenteerde al jaren geleden met augmented reality (letterlijk vertaald: toegevoegde werkelijkheid). Maar het stond toen nog in de kinderschoenen en de tijd lijkt nu eindelijk rijp om door grote groepen mensen gebruikt te worden.

Deze week presenteerde Apple de iPhone X, het nieuwe peperdure topmodel waar gezichtsherkenning de manier is om je telefoon te ontgrendelen. Het volgt hiermee grote concurrent Samsung, die de functie eerder dit jaar in de Galaxy S8 aankondigde.

"Het is een logische stap", zegt Peter de With, hoogleraar Video Coding en Analyse aan de TU Eindhoven. "We zien dat camera's worden aangevuld met andere methoden om in 3D te kunnen meten. Daardoor kan er bijvoorbeeld een 3D-reconstructie van je gezicht worden gemaakt, waarmee je telefoon kan worden ontgrendeld." Zo'n systeem wordt onder meer geleverd door chipmaker Qualcomm, die de techniek Spectra noemt. Het legt als het ware duizenden infraroodpuntjes over een object - bijvoorbeeld een gezicht - om de diepte te kunnen meten.

Er zit wel een opvallend verschil tussen de benadering van Apple en die van Samsung. Apple kiest ervoor om naast gezichtsherkenning alleen een ontgrendelcode aan te bieden, bij de Zuid-Koreaanse fabrikant hebben mensen meerdere opties. Het is bovendien niet mogelijk om via je gezicht te betalen met Samsungs digitale portemonnee, Samsung Pay. De techniek is daarvoor niet veilig genoeg, oordeelt het bedrijf.

Het is trouwens niet een strijd tussen twee groten, ook andere telefoonmakers integreren gezichtsherkenning in hun telefoon, zoals het Koreaanse LG. En Microsoft heeft de technologie in zijn computers zitten.

Ook met de camera op de achterkant van je smartphone gebeurt genoeg. Dat heeft vooral te maken met de ontwikkeling van AR, de techniek die het mogelijk maakt om virtuele objecten over de fysieke wereld heen te leggen. Er is vanuit grote techbedrijven steeds meer interesse en de strijd lijkt vooralsnog vooral tussen Google en Apple te gaan (al probeert Facebook ook mee te doen en zo van Snapchat te winnen).

"Wat hier gebeurt is helemaal niet nieuw", constateert Stephan Lukosch. Hij is universitair hoofddocent Merging Realities aan de TU Delft. "Je merkt wel doordat de camera's in telefoons slimmer worden, het bereikbaarder wordt voor de massa en AR daardoor een grotere rol kan gaan spelen."

In juni maakte Apple bekend een softwarepakket voor ontwikkelaars beschikbaar te stellen zodat zij apps met AR-toepassingen konden gaan bouwen voor in iOS 11. Dat is de nieuwste versie van Apples besturingssysteem voor de iPhones en die komt volgende week uit. Via het Twitter-account @madewitharkit zijn voorbeelden van AR-apps te zien en woongigant IKEA heeft laten weten volgende week al met een AR-app te komen, als iOS 11 te downloaden is.

Dat was tegen het zere been van techgigant Google, die hier al veel langer mee bezig is. Maar doordat hier speciale hardware voor nodig was en slechts een paar toestellen die hadden, kwam dit niet echt van de grond. Daar heeft Google inmiddels verandering in gebracht met een eigen softwarepakket. Het is de bedoeling dat telefoonmakers dit pakket gaan ondersteunen. De Google Pixel en Samsung Galaxy S8 zijn de eerste toestellen waar dit op draait.

AR in je bril of lenzen

Maar, tekent Lukosch tegelijkertijd ook aan: "Augmented reality bekijken via je smartphone is in feite slechts een tussenstap. Want je gaat niet constant je telefoon omhooghouden om virtuele dingen op de fysieke wereld te projecteren." Lukosch gaat ervan uit dat we op termijn daarvoor een headset gaan gebruiken. Ook daar wordt druk aan gewerkt, onder meer door de Amerikaanse start-up Magic Leap, maar ook Apple is er volgens geruchten mee bezig.

Voorlopig moeten we het overigens doen met headsets als de HoloLens van Microsoft, waar bedrijven in Nederland ook mee experimenteren. Eerder dit jaar ging de NOS langs bij ABN Amro, dat bij wijze van proef een 'virtuele verzekeringsgame' heeft gemaakt.

Kortsluiting, brand en meteoriet, wat verzeker je wel en wat niet?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl