Bijna-randloze iPhone X kopen? Kan vanaf 1159 euro
Tien jaar na de introductie van de eerste iPhone zegt Apple het ontwerp vaarwel. Vanavond heeft het bedrijf de iPhone X (als in: 10, niet de letter X) aangekondigd, een jubileumeditie waarvan het uiterlijk flink is veranderd.
En daar hoort volgens Apple een astronomische prijs bij: de telefoon is verkrijgbaar vanaf 1159 euro. Het bedrijf beschouwt het toestel als zo toekomstgericht en vernieuwend dat het nog meer geld dan gewoonlijk vraagt.
De randen bij de iPhone X zijn boven en onder een stuk dunner geworden, waardoor er meer ruimte ontstaat voor het scherm. Zo'n bijna randloos scherm is ook terug te vinden op toestellen van concurrenten als Samsung en het nieuwe Essential. Vanwege het wegvallen van de thuisknop onderin, waarin de laatste jaren de vingerafdrukscanner zat verwerkt, heeft Apple gekozen voor een andere manier om de telefoon te ontgrendelen.
Naast - uiteraard - een wachtwoord kun je de telefoon ook openen met gezichtsherkenning. Apple belooft dat dit goed zal werken, onder meer door gebruik van kunstmatige intelligentie, en dat de kans op manipulatie 1 op de miljoen is.
Ironisch genoeg lukte het Apple niet om op het moment suprême, tijdens een demonstratie van Apple's softwarebaas op de jaarlijkse presentatie van nieuwe producten, de gezichtsherkenning aan de praat te krijgen. De telefoon vroeg om de ontgrendelcode, wat gebeurt na een herstart. Dit betekent niet dat er wat mis is met de technologie, maar leidde er wel toe dat het backup-toestel werd gepakt.
Concurrentie
Apple is niet de enige telefoonmaker die bezig is met gezichtsherkenning, Samsung paste het begin dit jaar toe in de Galaxy S8. Daar bleek het mogelijk om de telefoon te foppen door een foto met een oog erop te printen en daar een contactlens voor te plaatsen. Apple stelde tijdens de presentatie dat dat bij de iPhone X niet mogelijk is.
De camera's op de voorkant van de telefoon zijn niet alleen goed voor gezichtsherkenning, maar ook voor 'animoji'. Deze functie kijkt naar de bewegingen van je hoofd en vertaalt deze realtime naar een geanimeerde emoji.
De voor- en achterkant van de iPhone X zijn gemaakt van glas. Daarmee keert Apple terug naar het ontwerp van de iPhone 4, die ook een achterkant van glas had. Het is dit keer nodig om draadloos opladen mogelijk te maken.
Een functie die ook zit in de iPhone 8 en de 8 Plus, twee andere nieuwe toestellen die het bedrijf aankondigde. Ze hebben hetzelfde ontwerp als voorgangers 6 en 7, maar bevatten aan de binnenkant wel verbeteringen en zijn goedkoper dan de iPhone X. Die modellen zijn verkrijgbaar vanaf 809 euro.
Begeerlijkheidsfactor
Er zit dus een flink prijsverschil in de iPhones. En dat doet Apple bewust, denkt Tim Wijkman, smartphone-analist bij Telecompaper. "Ik denk dat Apple met de hoge prijs van de iPhone X een begeerlijkheidsfactor wil oproepen. Het is natuurlijk een prijs die nergens op slaat, maar Apple-fans zullen het er ongetwijfeld voor over hebben. Het is daarmee weer een nieuwe manier voor Apple om geld te verdienen."
Apple is het rijkste bedrijf ter wereld, met meer dan 250 miljard dollar in kas. Wat de vraag kan oproepen waarom het bedrijf dan om zo'n hoge prijs vraagt.
Volgens Wijkman is er sprake van een trend. "Je merkt dat Samsung en Apple de prijzen behoorlijk omhoog duwen. Maar in tegenstelling tot de Galaxy S8, die na een paar maanden al zo'n 150 euro goedkoper is geworden, verandert de adviesprijs van een iPhone niet." De prijs van de iPhone is in de afgelopen tien jaar langzaam maar zeker gestegen.
Ook merkt Wijkman op dat het Apple niet gaat om gigantische verkoopaantallen. "Het gaat ze om de enorme marges die op het toestel zitten, daar is iedere telefoonmaker hartstikke jaloers op." De marge van Apple ligt rond de 40 procent.
Behalve de nieuwe smartphones presenteerde Apple ook een nieuwe versie van de Apple Watch. Het slimme horloge kan straks dankzij een software-update hartritmestoornissen meten en versie drie van het apparaat heeft een eigen elektronische simkaart, waardoor er zonder tussenkomst van een iPhone mee gebeld kan worden.